Uniper виграв арбітраж на 14 мільярдів доларів проти “Газпрому”

Поділитися:

Німецька енергетична компанія Uniper виграла багатомільярдний арбітраж проти свого колишнього довготривалого постачальника “Газпром”, повідомляє Reuters. Це дозволяє Uniper розірвати невиконані контракти на постачання газу та потенційно створити прецедент для схожих справ. Це рішення є значною перемогою для Uniper, яку уряд Німеччини врятував у 2022 році після того, як “Газпром” спочатку скоротив, а потім припинив постачання газу. Це змусило компанію купувати газ на спотовому ринку за високими цінами.

Рішення арбітражного суду в Стокгольмі від 7 червня, частину процесу, розпочатого Uniper наприкінці 2022 року, дозволило компанії розірвати існуючі контракти на постачання газу, які юридично ще діють, хоча газ не надходить.

Арбітражний суд також присудив компанії понад 13 мільярдів євро (14 мільярдів доларів) компенсації за невиконані обсяги газу, які “Газпром” мав поставити з середини 2022 року.

Джерела Reuters минулого місяця повідомили, що арбітражний суд може дозволити Uniper розірвати контракти на 250 терават-годин російського газу, деякі з яких діють до середини наступного десятиліття. Скасування цих контрактів усуне великий ризик перед запланованим поверненням Uniper на фондову біржу наступного року.

Генеральний директор Uniper Майкл Льюїс зазначив, що це рішення надає юридичну ясність компанії. “З правом на розірвання, яке ми отримали в арбітражному рішенні, ми припиняємо контракти з “Газпром Експорт”, – сказав Льюїс.

“Газпром” поки не відповів на запит про коментар.

Компенсаційне рішення, в першу чергу, є символічною перемогою для Німеччини, оскільки навряд чи великі суми грошей будуть виплачені, як зазначили юридичні джерела. Якщо будь-які гроші будуть отримані, вони підуть до уряду Німеччини, який володіє більше ніж 99% акцій Uniper.

Розірвання контрактів усуває останній ризик, пов’язаний з російським впливом на Uniper, після того як компанія списала фінансування в проєкті “Північний потік-2” та активи в своїй російській дочірній компанії Unipro.

Uniper також бере участь у переговорах для забезпечення постачання газу через Україну до Південно-Східної Європи після того, як Київ оголосив у березні про невідновлення транзитного договору з “Газпромом” після закінчення цього року. Уряд Німеччини також бере участь у цих переговорах, як заявив міністр економіки Роберт Хабек.

за матеріалами Reuters

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...