НБУ знизив облікову ставку до 13%

Поділитися:

13 червня 2024 року правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку з 13,5% до 13% з 14 червня 2024 року. Це рішення було прийнято з огляду на стримані показники інфляції, покращення інфляційних очікувань та баланс ризиків для подальшої інфляційної динаміки, що сприятиме підтримці економічного відновлення.

  • Стан інфляції та очікування
    У травні 2024 року споживчі ціни зросли на 0,6%, порівняно з 0,2% у квітні. Базова інфляція у травні становила 0,3%, а з початку року – 2,8%. Споживча інфляція залишається нижчою за цільовий діапазон НБУ, завдяки зниженню цін на сирі продукти харчування. Очікується помірне зростання інфляції до кінця року через збільшення витрат бізнесу та підвищення тарифів на електроенергію.
  • Підтримка економіки
    Завдяки зниженню облікової ставки, НБУ сподівається сприяти пожвавленню кредитування та підтримці економічного зростання. Водночас зберігається відносно жорстка монетарна політика для захисту гривневих заощаджень від інфляції.
  • Фінансова стабільність
    Збереження міжнародної фінансової підтримки та заходи з посилення стійкості державних фінансів забезпечують необхідний фундамент для підтримання макрофінансової стабільності. Очікується надходження значних коштів від міжнародних партнерів, що дозволить уряду забезпечувати бюджетні потреби.
  • Основні ризики
    Ключовим ризиком залишається перебіг війни. Тривала війна високої інтенсивності продовжує негативно впливати на економіку та спричиняє ціновий тиск. НБУ готовий адаптувати монетарну політику у разі зміни балансу ризиків для інфляції та валютного ринку.

Наступне засідання Правління Національного банку з питань монетарної політики відбудеться 25 липня 2024 року.

 

джерело: НБУ

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...