НБУ фіксує низку банків з непрофільними активами, що перевищують основний капітал

Поділитися:

Національний банк зафіксував загрозливу концентрацію непрофільних активів (НА) в певних банках: для декого є ризик порушення нормативів. Це випливає зі звіту про фінстабільність регулятора.

Там наголошують, що зараз банкам, котрі затягують продаж непрофільних активів, загрожує низка проблем. У них нижча рентабельність, відтак – важче самотужки генерувати капітал, підтримуючи свою платоспроможність, складніше з нарощуванням обсягів кредитування. Наявність значної концентрації непрофільних активів також погіршує ліквідність фінустанов.

«Сім банків концентрують дві третини всього майна. Для деяких це створює ризик порушення нормативних вимог. У чотирьох банків обсяг НА перевищує основний капітал», – йдеться у повідомленні.

У НБУ нагадують, що минув майже рік відтоді, коли почалось поетапне віднімання вартості непрофільних активів з основного капіталу, а з нового фінустанови мусять відняти ще чверть.

«Вплив на показники достатності капіталу банків буде незначним – загальна вартість НА становить лише 0,9% чистих активів банків, для переважної більшості зниження нормативу достатності основного капіталу буде меншою за 0,1 п.п.», – зазначається у звіті.

За цей рік загальний обсяг непрофільних активів скоротився тільки на 2,5 мільярда гривень. До прикладу – за два останні місяці минулого року, до початку змін, фінустанови знизили обсяги цих активів на 2,4 мільярда гривень.

На кінець жовтня поточного року загальна сума непрофільних активів сягає 17,3 мільярда гривень, додають в НБУ.

Нагадаємо, що глава Національного банку України заявив, що борг колишніх власників банків перед НБУ становить 39,4 млрд грн.

Також ми писали, що Нацбанк надав фінансовий звіт за період третього кварталу 2021 року, завдяки якому стало відомо про збитки регулятора.

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...