Коли МВФ ухвалить наступний транш для України на 2,2 млрд доларів?

Поділитися:

Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалить рішення про виділення Україні чергового траншу на 2,2 млрд доларів на засіданні 28 червня. Про це повідомив міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі телемарафону, передає РБК-Україна.

“Ми очікуємо успішного засідання ради 28 червня. Після цього ми отримаємо транш,” – зазначив Марченко.

Міністр підкреслив, що Україна вперше у своїх програмах співпраці з МВФ дійшла до четвертого перегляду. Раніше фонд припиняв фінансування на цьому етапі через невиконання зобов’язань.

Окрім траншу від МВФ, у червні очікується також транш від ЄС на 1,9 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

“Ми активно ведемо переговори з нашими американськими партнерами. Найближчим часом ми отримаємо від них перший транш допомоги. Це дозволить нам повністю профінансувати всі видатки в найближчі місяці. І вже до вересня у нас буде певна перспектива щодо фінансування інших видатків,” – додав Марченко.

Нагадаємо, місія МВФ, яка працювала у Варшаві з 27 до 31 травня 2024 року, та українська влада досягли угоди на рівні персоналу щодо чергового траншу кредиту за програмою EFF.

Цю домовленість має схвалити Рада директорів МВФ, після чого Україна отримає доступ до фінансування обсягом 2,2 млрд доларів. Також були узгоджені оновлені заходи економічної та фінансової політики для підтримки макроекономічної стабільності та просування реформ.

Угода України з МВФ про програму EFF на 15,6 млрд доларів була затверджена в березні 2023 року. В рамках програми вже отримано чотири транші загальним обсягом близько 5,4 млрд доларів, включаючи 880 млн доларів у березні. Україна також отримала політичні зобов’язання від партнерів про виділення 122 млрд доларів до 2027 року.

 

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...