“Владі не вигідно показувати фінзвітність по Донбасу” – експерт

Поділитися:

Уряд схвалив проект розпорядження щодо залучення коштів від Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) в розмірі 100 млн євро на відновлення прифронтових територій. Про це повідомив у Facebook представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан.

За його словами, Україна отримає кошти на підтримку проекту “Східна Україна: возз’єднання, відновлення і відродження”.

Гроші підуть на поліпшення транспортного сполучення і підтримку відновлення сільськогосподарської галузі на підконтрольних уряду України територіях, постраждалих в результаті збройного конфлікту на Сході України.

Подробиці ситуації розповів журналіст видання “Донбас Реалії” і за сумісництвом народний депутат України Ярослав Юрчишин в коментарі для телеканалу “Перший Діловий”.

За словами експерта, насправді дуже складно говорити про якісь коректні суми в контексті відновлення прифронтових територій України.

“У національних програмах, наприклад, в програмі “Велике будівництво” зараз досить-таки дивно використовуються гроші, вони йдуть на відновлення спортивних будівель і вже в другу чергу – доріг. Дуже багато речей першорядних, які вимагають відновлення – це мости та школи, на жаль, йдуть зовсім в іншій черзі. Відносно міжнародних інвестицій або краще сказати “допомоги” – це завжди дуже залежить від країни. Тому що, наприклад, відомо, що Литва допомагає відбудовувати школу в Авдіївці, і там дуже сильний контроль за коштами та ресурсами. Однак не оголошується фактична ціна підсумкового проекту, тому що кожен раз це він вимагає додаткового фінансування “, – сказав він.

Якщо говорити про перше державне фінансування програми на 4 млрд гривень у 2016 році, то існує велике питання, чи дійсно кошти використовувалися ефективно.

“Насправді ми в Києві точно не зможемо це перевірити й дізнатися. Тому що будь-які державні витрати – це завжди дуже велика спокуса використати гроші “не ефективно”, якщо не існує відповідної системи контролю. На жаль, у нас не працює правоохоронна система в цьому відношенні. Велика частка розслідувань наших колег з такого видання, як “Наші Гроші”, хоч і потрапляє в правоохоронні органи, але дуже часто все закінчується відмовками про те, що немає складу злочину або ж немає змови, хоча навіть система “Prozorro” нормально показує взаємозв’язок окремих організацій. Ну зараз, наприклад, у великому будівництві ми знаємо про картелі декількох великих компаній, які отримують майже 70% коштів. Тобто створені фактично зовсім не конкурентні умови. Однак акцентую на тому, що найкраще перевіряти такі ситуації відразу на місці, тому що по документах дуже часто є у нас і дороги, і школи, і все дуже красиво. Але у мене було кілька випадків, коли відвідавши регіон можна побачити стільки прикладів того, коли фасад школи просто чудовий, а всередині будівлі майже нічого не зроблено. Хоча за звітами, все начебто як має бути. І біля цього можна побачити зазвичай різні знаки: “за ініціативою президента, з ініціативи того чи іншого чиновника” – а насправді у нас є тільки картинка без сенсу. Відносно доріг, дуже важливо, щоб вони пережили хоча б одну зиму. Тому що є дуже багато випадків, коли начебто відремонтовані дороги знову потрібно було ремонтувати буквально через сезон. Тому відстежувати якість, як би це було не сумно говорити, в першу чергу повинні громадяни та журналісти по місцях. Ми отримуємо звіти про відбудований стадіон в Краматорську або про будівництво дороги Волноваха-Кирилівка-Шевченко, але це все просто звіти на папері. Перевірити, як насправді це відбувалося і чи дійсно гроші були використані ефективно, без допомоги місцевих журналістів і громадян – не реально”, – заявив фахівець.

Також він прокоментував міжнародне фінансування в контексті відновлення прифронтових територій.

“Насправді міжнародне фінансування з мого досвіду перевіряється набагато ретельніше, оскільки це гроші платників податків тих держав, які надають цю допомогу. Але з іншого боку, і тут є певні виклики в пріоритетності. Найчастіше міжнародні донори готові вкладати більше грошей в іміджеві речі, про які також можна більше дізнатися. Є винятки – ті ж міжнародні договори. Ну, наприклад, вже згадана допомога з боку Литви, яка відновлює об’єкти в Авдіївці, які майже біля лінії фронту. Вона відбудовує ті об’єкти, куди державне фінансування не спрямовується. Рівень контролю вище, тому що потрібно буде відповідати саме перед своєю правоохоронною системою. Але щодо пріоритетності, тут напевно дуже важливо було б залучити місцеві органи влади навіть не обласного рівня, а місцевого – специфічне самоврядування на прикордонних територіях. Там є представники місцевої влади. З ними й потрібно вести дискусію, і можливо діалог про те, що саме і як саме варто відновлювати або ж просто створювати щось з нуля, адже зараз там багато чого просто немає. Тому, підбиваючи підсумки, міжнародні партнери здійснюють контроль краще, але з пріоритетністю потрібно ще попрацювати “, – прокоментував нардеп.

Залишається питання, чому влада не публікує звітність про використання тих чотирьох мільярдів і чи була вона взагалі.

“Тут можна тільки передбачити, що не публікують звітність швидше за все, тому що вона або не повна, або там є інформація, яку не сильним вигідно показувати на загальний огляд. Але спасибі за те, що ви звернули на це увагу. Я спробую в особі народного депутата ініціювати відповідний запит, щоб отримати цей звіт і мати можливість його більш детально проаналізувати “, – сказав Юрчишин.

Нагадаємо, що після того, як у 2014 році на території Донецької та Луганської області були засновані так звані ДНР і ЛНР і почалася війна, населені пункти, інфраструктура, природа сильно постраждали й вимагають комплексного підходу для повернення до життя. Саме для цього був розроблений проект «Східна Україна: возз’єднання, відновлення і відродження».

Також радник президента України Олег Устенко заявив, що відновлення Донбасу після реінтеграції обійдеться Україні в приблизно 10 млрд доларів, що еквівалентно 5-7% ВВП країни.

Читайте також
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...
18 Червня 2024 року - 18:47
Нового підвищення тарифів на світло в Україні найближчим часом не...
18 Червня 2024 року - 16:54
Кабінет Міністрів підтримав зміни до ліцензування перевізників, ініційовані Міністерством розвитку...
11 Червня 2024 року - 11:48
Ринок праці у травні нагадував безлюдну пустелю: кількість шукачів та...