Монетарна політика Нацбанку: аналіз і прогнози КМП

Поділитися:

Опубліковані матеріали засідання Комітету з монетарної політики Національного банку України (КМП), на якому обговорювалися питання щодо рівня облікової ставки. У засіданні взяли участь всі 11 членів КМП. Пропонуємо ознайомится з основними тезами засідання.

Члени КМП обговорили можливість подальшого пом’якшення монетарних умов на тлі стабільної інфляційної динаміки та поліпшення інфляційних очікувань. В останні місяці споживча інфляція залишалася нижчою за прогноз та цільовий діапазон НБУ, досягнувши 3,3% у річному вимірі у травні. Незважаючи на деякі коливання курсу гривні, ситуація на валютному ринку залишалася контрольованою.

Більшість членів КМП підтримали зниження облікової ставки до 13%, вважаючи це оптимальним рішенням для поточної економічної ситуації. Вони зазначили, що це сприятиме активізації кредитування та відновленню економіки, водночас захищаючи гривневі заощадження громадян від інфляційного знецінення. Один з учасників дискусії виступив за більш значне зниження облікової ставки до 12,5%, аргументуючи це необхідністю підтримки економіки. Ще один член КМП висловився за збереження ставки на рівні 13%, зазначивши важливість передбачуваності монетарної політики.

Учасники дискусії також обговорили можливі зміни параметрів операційного дизайну процентної політики, зокрема щодо тримісячних депозитних сертифікатів (ДС), які сприяють привабливості гривневих заощаджень. Пропозиції щодо подальшого зниження спреду між ключовою ставкою та ставкою за тримісячними ДС отримали різні думки, тому було вирішено продовжити дискусію на липневому засіданні.

Члени КМП зазначили, що враховуючи високий рівень невизначеності, Національний банк має бути готовим гнучко адаптувати монетарну політику в разі змін у балансі ризиків для інфляції та валютного ринку.

 

за матеріалами НБУ

Читайте також
26 Червня 2024 року - 16:12
Міністерство цифрової трансформації України представило Білу книгу, яка детально описує...
25 Червня 2024 року - 18:36
Сьогодні ЄС провів першу міжурядову конференцію на рівні міністрів, щоб...
25 Червня 2024 року - 15:45
У червні аграріям нарахували за травень компенсації за придбану українську...
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...