«Ідеальною для бізнесу була б відсутність будь-яких контролюючих органів» – експерт

Поділитися:

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки та оборони про визначення членів комісії з проведення конкурсу на посаду директора Бюро економічної безпеки від РНБО.

Згідно з документом, до комісії увійшли троє. Обирати главу Бюро економічної безпеки будуть – директор Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Литвиненко, радник голови Офісу президента і виконуючий обов’язки гендиректора ДП “Національний фонд інвестицій України” Тимофій Милованов, а також заступниця глави Офісу президента Юлія Свириденко.

Бюро буде підзвітний як президенту, так і Верховній Раді, уряд буде координувати його діяльність.

Штат бюро не буде перевищує 4000 співробітників. Посадовий оклад для співробітників зі спеціальним званням встановлений на рівні не нижче 20 прожиткових мінімумів (43 780 грн).

Кабінет міністрів на засіданні в середу, 12 травня, прийняв постанову про створення Бюро економічної безпеки.

Бюро отримає статус центрального органу виконавчої влади й буде займатися всіма злочинами в галузі економіки.

Згідно з пояснювальною запискою, документом передбачено створити Бюро економічної безпеки України як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом міністрів.

В результаті створення БЕБ має відбутися розподіл сервісної та правоохоронної функцій податкової служби, ліквідація податкової міліції, оптимізація структури та чисельності органів, які ведуть боротьбу зі злочинами в сфері фінансів, усунення дублювання їх функцій.

Також в СБУ повинен бути ліквідований Департамент контррозвідувального захисту економіки України. Бюро підзвітне як президенту, так і Верховній Раді, уряд буде координувати його діяльність.

Подробиці теми розповів глава ради «Соціальний рух» і за сумісництвом юрист Віталій Дудін в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

“Безумовно прийняття такого закону стало черговим кроком у реформуванні відповідних органів. Про це вже давно йшла мова, просто під різними назвами. Раніше в законопроекті говорилося про службу фінансових розслідувань, кінець кінцем створили Бюро економічної безпеки. Дуже багато було технічних і юридичних зауважень з боку головного юридичного правління Верховної Ради та головного науково-експертного управління Верховної Ради. Але головні зауваження ми чули все ж з боку бізнесу, який хотів більш комфортних умов і вимагав менше тиску. Я можу сказати, що наразі держава іноді аж надто сильно підігрує різним представникам бізнесу і підприємцям. Тому що нині у нас на першому місці стоїть така неоліберальна ідея – поміняти регуляторне поле таким чином, щоб наш бізнес не відчував тиску”, – сказав фахівець.

При цьому експерт зазначив, що під час пандемії коронавірусу, все це майже що неможливо. Адже країні і її бюджету потрібні гроші, як ніколи раніше.

“В умовах пандемії потрібно пам’ятати про соціальну справедливість і про те, що нам потрібно наповнити наш бюджет, зокрема, і для того, щоб профінансувати нашу систему охорони здоров’я. А цього звичайно ж без ефективного подолання економічних злочинів досягти досить складно”, – вказав він.

Також він прокоментував думку Асоціації бізнесу з цього приводу, яка вважає, що створення Бюро економічної безпеки лише посилить тиск на бізнес.

Для нашого бізнесу взагалі було б ідеальним становищем, коли в Україні не існувало жодного органу, який би здійснював контроль за його діяльністю. Але так неможливо. Навіть в найдемократичніших державах, таких як США, є правоохоронні органи, які мають досить суворі повноваження на цей рахунок. І іноді такі повноваження ще суворіші, ніж у нас. Наприклад, після гуманізації економічних злочинів у нас більше немає такого строго покарання за несплату податків. За це у нас в тюрму не саджають. Тому зараз далеко не весь бізнес боїться тих санкцій, які у нас існують за скоєння економічних злочинів. Як говорив міністр фінансів, новий орган може стати монстром, який зосередить в собі всі повноваження на цей рахунок. Тобто в одній точці зараз зберуть всі ті функції, які іноді були не зовсім у компетенції інших органів влади”, – резюмував Дудін.

Нагадаємо, що станом на зараз Державна фіскальна служба займається тим, що курирує діяльність податкової міліції.

Однак уже в серпні поточного року все зміниться, оскільки ДФС припинить своє існування, а на заміну їй почне працювати єдине Бюро економічної безпеки. Такі дані оприлюднили в прес-службі УКРІНФОРМ з посиланням на слова голови організації.

Читайте також
26 Червня 2024 року - 16:12
Міністерство цифрової трансформації України представило Білу книгу, яка детально описує...
25 Червня 2024 року - 18:36
Сьогодні ЄС провів першу міжурядову конференцію на рівні міністрів, щоб...
25 Червня 2024 року - 15:45
У червні аграріям нарахували за травень компенсації за придбану українську...
19 Червня 2024 року - 8:27
Від початку російського широкомасштабного вторгнення аграрний сектор зазнав збитків на...