«Засуха в Україні була спрогнозована вже давно», — експерт

Поділитися:

Одеська обласна рада на позачерговій сесії 24 грудня 2020 року прийняла зміни до Програми розвитку АПК Одеської області на 2019-2023 роки «Аграрна Одещина».

Більшістю голосів депутатського корпусу була скоригована сума компенсації частини витрат на електроенергію сільгосппідприємствам, що постраждали в результаті посухи в бік збільшення з 22% до 44,5%.

Всього ж Одеська область виділила 18 млн грн постраждалим від посухи фермерам.

Загальна сума витрат, яку понесли аграрії Одеської області, за даними комісії при облдержадміністрації, становить 6,6 млрд грн, а за даними Асоціації Фермерів Бессарабії з урахуванням додаткових витрат в результаті загибелі вже і ярих культур — 11 млрд грн.

Зараз фермери Бессарабії не в змозі скористатися навіть програмами кредитування, оскільки при подачі в банки потрібного пакету документів отримують відмову через мінусових балансів.

Олексій Бурковський, експерт Всеукраїнської екологічної ліги, каже про це так:

«На жаль, всі ці події були прогнозованими. Питання стояло так: коли?».

За словами експерта, стан грунтів давно вже викликає тривогу. Процес, який називають опустелюванням, триває вже давно. Ще в 80-90 роках минулого століття намагалися знайти вихід. Величезна кількість землі переорана — 56% території країни, це найбільший показник у світі. Також проблема в зруйнованих екосистемах.

«Нічого хорошого очікувати не доводиться. Нам треба міняти структуру земель в Україні. Також важливо збільшувати площу природних ландшафтів», — говорить експерт.

Далі — ще більше: дощі випали, але важливо, щоб земля утримувала вологу. У нас дефіцит лісів, степів, боліт в країні. Є алгоритми, які необхідно застосовувати. Також експерт каже і про те, що після розпаду СРСР Україні дісталася жахлива спадщина.

Більше подробиць про стан земель в Україні та про шляхи виходу з ситуації, що склалася, Олексій Бурковський розповів в ефірі Першого Ділового.

Раніше повідомлялося, що інвестиції в сільське господарство впали наполовину.

Також ми писали, що очікує сільське господарство після пандемії.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ