Заробітчанам розповіли про нюанс пенсійної реформи

Поділитися:

Експерти розповіли, як заробітчани можуть отримати пенсію в Україні.

Так, на пенсійні виплати зможуть розраховувати ті громадяни, які отримали стаж в одній або кількох країнах зі списку, з якими в Україні є домовленість. Робота в цих країнах буде зараховуватися як страховий стаж в Україні. За інформацією Міністерства соцполітики, йдеться про більшість країн з пострадянського простору. Зокрема, є така домовленість з Білоруссю, Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Росією, Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном, Угорщиною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Монголією та Румунією. Перелік наведений на офіційному сайті Мінсоцполітики.

Розмір пенсії в Україні залежатиме від розміру зарплатні, яку українські громадяни отримували в цих країнах.

Водночас, є низка країн, працювати в яких значно вигідніше, оскільки є шанс отримати не лише українську пенсію, а й, наприклад, польську чи чеську. Стосовно закордонної пенсії, то укладено договори за пропорційним принципом (коли кожна зі сторін пропорційно здійснює виплати за час, відпрацьований на її території) із дев’ятьма європейськими країнами. Це – Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Іспанія, Чехія, Словаччина, Португалія та Польща.

Таким трудовим мігрантам необхідно звернутися до Пенсійного фонду України з паспортом, копією паспорта, ідентифікаційним кодом, документами, довідками з місць роботи в Україні та за кордоном, іноземним номером соцстрахування. Також небхідно звернутися в орган соцстрахування в тій країні, де працювали.

Переважно, у країнах, з якими укладено договір щодо зарахування стажу, пенсії більші. В Україні мінімальна пенсія за віком становить 1 769 грн.

Пенсію в Україні цьогоріч зможуть одержати ті, хто досяг 60 років та мають страховий стаж не менше 28 років. У разі нестачі
стажу – можна вийти на пенсію у 63 роки, маючи стаж бодай 18 років, а в 65 – 15 років.

Раніше ми повідомляли, що уряд має намір п’ять разів підвищити пенсійні виплати.

Також ми писали, що накопичувальну пенсію в Україні прагнутимуть ввести цього року. На це сподівається очільник уряду Денис Шмигаль.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу