Запорізька АЕС підтримує російську монополію               

Поділитися:

Запорізька АЕС підтримує російського монополіста. Про це розповіли журналісти «Першого Ділового» телеканалу, спираючись на висновки журналістів-розслідувачів.

Йдеться про два договори, які електростанція разом з «Енергоатомом» уклала з естонським дилером російського «МК Дизель Енерго». Документ передбачає поставки російських запчастин до дизелів на понад 24 мільйони гривень.

Закупівлі провели за переговорною процедурою, оскільки у січні держпідприємство уклало два договори про поставки таких же запчастин на понад 1 мільярд 700 мільйонів євро. Тож, серпневі домовленості передбачають постачання додаткового обсягу товару, що й дозволяє провести процедуру без відкритих торгів.

Відповідні установки використовували на українських АЕС ще за часів СРСР як резервні електростанції на випадок раптового знеструмлення. Їх виробляв ленінградський завод «Русский дизель». Примітно, що ЗАЕС під час обговорень про поставки у січні заявила, що, мовляв, використовувати запчастини інших виробників неможливо. Неоригінальна продукція призведе до аварійної роботи дизеля та АЕС в цілому. А «МК Дизель Енерго» анулює гарантію на раніше встановлені ними запчастини.

Нині монопольне становище російської машинобудівної корпорації укріпилося. У березні РНБО наклала санкції на іншого виробника відповідної продукції. Тож естонський дилер залишився єдиним можливим постачальником для ЗАЕС.

Раніше повідомлялося, що Запорізька АЕС почала продавати медичний кисень.

Також ми писали й про те, що Запорізька АЕС підключила шостий енергоблок.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу