Закордонний паспорт коштуватиме українцям дорожче через закупівлю чиновників

Поділитися:

На пів євро дорожче обходиться українцям закордонний паспорт – через узгоджені дії замовника і постачальника. Про це дізналися журналісти, інформує «Перший Діловий».

З’ясували, що держпідприємство «Поліграфічний комбінат «Україна» закуповує у фірми «Поллі-Сервіс» електронні обкладинки для закордонних паспортів, але на пів євро дорожче, ніж це робила інша компанія – французька Linxens у попередні роки.

Замість 4 євро вони коштують – 4 з половиною. Примітно, що директором комбінату є досить скандальна особа – Тетяна Бондаренко, яка у 2017 році була звільнена з посади заступника директора комбінату і позбавлена доступу до держтаємниці. Після того вона двічі поновлювалася через суд, і торік її призначили директоркою. І одразу після цього – комбінат відмовився співпрацювати з Linxens і почав масово замовляти матеріали для паспортів у «Поллі-Сервіс». Хоча попереднє керівництво домовлялося про підписання наступного договору саме з французькою компанією.

У результаті зміна постачальника призвела до подорожчання закупівель. Загальна переплата за обкладинки склала близько 29 мільйонів гривень. «Поллі-Сервіс» входить до консорціуму ЄДАПС, який був монополістом з виготовлення документів в Україні в 2004-2013 роках. Торік вона отримала від держави підрядів на пів мільярда гривень. Це уп’ятеро більше, ніж її дохід у 2020.

Раніше писали, що в АМКУ стали більше скаржитися на держзакупівлі.

Згідно з даними ProZorro, завдяки електронним торгам у 2021 році державі вдалося заощадити 45 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу