«Загальний парк вантажних комерційних автомобілів в Україні становить близько 1,9 млн одиниць» – експерт

Поділитися:

За результатами 2021 року, український парк вантажних та спеціальних авто поповнили 15,9 тисячі нових транспортних засобів. Показник на 37% вищий, ніж у 2020 році.

При цьому, у грудні 2021 року на ринку нових комерційних автомобілів було реалізовано 1 873 транспортні засоби. Це найбільший показник за рік і на 15% вищий, ніж у грудні 2020 року.

Подробиці теми розповів віце-президент асоціації «Укравтопром» Хазам Юхим Зейлікович в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Я б розглядав парк автомобілів в Україні та його поповнення не з погляду поповнення чисто новими автомобілями. На ситуацію треба дивитися загалом саме з урахуванням автомобілів, які вже були раніше в експлуатації, але вперше були зареєстровані в Україні. Це збільшення становило близько 65 тисяч одиниць. Тобто нових автомобілів у загальному поповненні парку – приблизно 25%. Що, в принципі, не так багато для держави. Але тут ще є інший бік питання. Загальний парк вантажних та комерційних автомобілів становить не менше 1,9 млн одиниць. Причому він досить старий. У середньому йому десь понад 20 років. Для того, щоб хоча б протягом 10 років цей парк оновити, що очевидно вже просто необхідно, нових автомобілів потрібно продавати близько 190 тисяч. З одного боку – у нас зараз хороша тенденція, адже люди стали більше купувати нові автомобілі, але водночас попит на підтримані авто теж не впав», — сказав він.

Також експерт уточнив, чим саме характеризуються продажі минулого 2021 року.

«На жаль, у 2021 році близько 80% загального обсягу продажів, як нових, так і старих автомобілів – це малотоннажні фургони. Усього частка фургонів у цьому співвідношенні зайняла приблизно 50%. Таким чином, на всі інші види комерційної техніки припало близько 20%. Це дуже мало. Але попит є звичайно, і це тішить. Але з іншого боку, загальне поповнення парку становило лише 3,5% від загальної кількості парку. А поповнення парку новими автомобілями – менше ніж 1%», — сказав він.

Нагадаємо, що український уряд у середу, 19 січня, прийняв зміни щодо порядку реєстрації та зняття з обліку автомобілів. Відповідне рішення було внесено до постанови.

Так, нововведення стосуються насамперед машин, власники яких занесені до Єдиного реєстру боржників, а також конфіскованих автомобілів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу