«За кілька хвилин на «Антонові» змінили статут, ліквідували мою посаду і створили наглядову раду», — ексглава «Антонова»

Поділитися:

ДП «Антонов» вже кілька тижнів поспіль лихоманить. Спочатку президент Державного підприємства «Антонов» Олександр Лось був звільнений з займаної посади відповідно до написаної заяви. У наказі державного концерну «Укроборонпром», в який входить ДП «Антонов», наголошується, що звільнення Лося сталося внаслідок поданої ним заяви про звільнення за власним бажанням.

Потім в «Укроборонпрому» відбулася презентація результатів криміналістичного (forensic) аудиту щодо певних видів діяльності однієї з найбільших компаній концерну — ДП «Антонов».

Як повідомляє пресслужба «Укроборонпрому», forensic-аудит «Антонова» став пілотним проектом з розвитку елементів антикорупційної архітектури концерну, що передбачено корпоративною стратегією до 2030 року. Проект forensic-аудиту здійснила компанія Ernst & Young France із залученням українського офісу Ernst & Young і при технічній допомозі уряду Франції.

Разом з тим у суспільства багато питань — чому лихоманить ДП «Антонов», на яких підставах іноземний контрагент був допущений проводити аудит режимного підприємства і багато інших.

Олександр Лось, ексглава ДП «Антонов», сказав, що аудит, який був проведений, це цілком прийнятно.

«Експертний аудит – це експертна оцінка на відміну від фінансового аудиту. Він стосувався корпоративного управління «Укроборонпромом», а також деяких аспектів співпраці з іноземними агентами. Це нормально та правильно», — наголосив він.

Але були й погані аспекти. Зокрема, у розмові Олександр Лось наголосив, що ані колектив, ані профспілки не були поінформовані про зміни на підприємстві. Це було важко саме для колективу, для людей.

«Так званий відділ внутрішнього аудиту існує на підприємстві давно – з 2017 року. Тут йшлося про підпорядкування, та й перевірка робилася за фактами», — продовжує експрезидент ДП «Антонов».

Створення органів запобігання корупції – це завжди позитивно на думку експерта.

«Якщо мені ставили задачу будувати та продавати літаки, то я цим займався. А займатися оборутками – то не для мене, я відмовився брати участь, — сказав Олександр Лось. — Отримати доступ до державної таємниці не так важко. Це вам так здається. Проблема в іншому – доукомплектація штату заводу. Відверто скажу, що для керівництва підприємством компанії такого масштабу важливі цілі та задачі».

Грубе втручання від концерну «Укроборонпром» було шоком для колективу. Так, все було в рамках законодавства, але важко для людей.

А ось стосовно Мінстратегпрому та підпорядкуванню заводу йому, експрезидент висловився чітко. За його словами, міністерство створювалося на виконання наказу президента. Вже закладалися підвалини, тож логічна передача ДП «Антонов» саме до цього відомства.

Більше інформації та думок з приводу майбутнього ДП «Антонов» Олександр Лось розповів в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу