ЄС вирішив підтримати відкриття ринку землі в Україні

Поділитися:

Новий посол Європейської комісії в Україні заявив, що Європейський союз підтримує введення ринку землі в Україні. Однак чиновник зазначив, що з початком роботи ринку слід захистити права малих фермерів.

“Ми не сліпі і глухі за побоюваннями, які існують в українському суспільстві. ЄС підтримує мету цієї реформи, адже це вивільнить такий потенціал для вашої економіки. Згідно з підрахунками Світового банку, мова йде про 1 або 1,5% ВВП країни. Але потрібні запобіжники для захисту малих фермерів. Це дуже важливо. і стурбованість з цього приводу закономірна і виправдана “, – сказав дипломат.

Відомо, що дуже важливою в цьому контексті залишається судова реформа, успішна реалізація якої дозволить уникнути зловживань після відкриття ринку землі.

“Чи будуть дотримуватися обмежень? Чи не спробують певні впливові особи під чужими або фальшивими іменами, використовуючи підставні компанії, скупити багато землі? Це те, що залежить від діючої системи правосуддя. Так що все це треба робити паралельно”, – резюмував посол Європейської комісії в Україні.

Нагадаємо, що земля в нашій країні може так і не набути статусу товару через те, що земельну реформу розглядає Конституційний суд. Аналітики нагадали: представники в парламенті від Об’єднаної платформи «За життя» (ОТЗЖ) і «Батьківщини» подали в КСУ клопотання про визнання ринку землі сільськогосподарського призначення, що не відповідає Конституції.

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія прийняла пакет пропозицій, які спрямовані на збільшення торгівлі між Європейським Союзом та країнами, що використовують конвенцію Пан-Євро-Мед. До складу країн-учасниць угоди увійшла і Україна.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ