«Всі технологічні виробництва в Україні знаходяться на рівні кінця 19 початку 20 століття», — експерт

Поділитися:

У Рівненській області 20 липня стався вибух на хімічному підприємстві «Рівнеазот». На заводі вибухнув паропровід агрегату азотної кислоти.

Аварійна ситуація сталася близько 17-ї години. В результаті НП стався викид в атмосферу газу. Про аварію стало відомо близько 18 годин. На місці працювали рятувальники, медики та слідчо-оперативна група.

В результаті події призупинено роботу однієї ділянки цеху азотної кислоти. Виробничий процес підприємства не зупинявся.

21 липня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час засідання Уряду повідомив, що причина аварії — у невідповідності матеріалу заявленим характеристикам виробника, а також корозія ділянки трубопроводу є попередніми причинами аварії на ПАТ «Рівнеазот».

Капітального ремонту із заміною трубопроводу на підприємстві не було останні десятиліття, повідомляє пресцентр МВС України. Остаточний висновок про причини надзвичайної події зробить спеціальна комісія, яка зараз працює на території підприємства.

Після інциденту всі хімічно небезпечні підприємства в Україні пройдуть позапланову перевірку.

Руслан Рігованов, фахівець з кризових питань, говорить про ситуацію так:

«Винні не тільки власники компанії, але також і менеджмент. Тут субсидіальна відповідальність. Але потрібно дивитися на ситуацію ширше. Міністр каже дуже цікаві речі — або це корозія, або вина постачальників. Чи була проведена заміна труб? Якщо це не зроблено і ми використовуємо ці труби з часів СРСР, то це корозія. Але якщо подивитися на це ближче, то зупинка була викликана віяловим відключенням світла. Тут треба розглядати весь комплекс існування підприємств у цій сфері».

За словами експерта, технологічний ланцюжок в нашій країні зосереджено в руках лічених людей. Хімічна, до слова, зосереджена в руках Фірташа. Тут ведеться гібридна війна з РФ.

«Власники, які купили собі за низькою ціною всі ці підприємства, вони не вкладали гроші в модернізацію. У світі формується 6 технологічний уклад, а у нас — максимум 3-й або 4-й. Підприємства зношені, нічого хорошого очікувати не варто», — підкреслює експерт.

Виробнича база України себе вичерпала. І повернення Донбасу, на думку експерта, нічого доброго не принесе.

«Зрозумійте, там нічого повертати!» — зробив уточннення експерт.

Більше інформації про ситуацію на ПАТ «Рівнеазот», причини та наслідки, загальний стан української промисловості в різних сегментах Руслан Рігованов розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу