«Все що може сьогодні НАЗК – це просто говорити», – експерт

Поділитися:

Робоча група Верховної Ради з рішення конституційної кризи проігнорувала запит суспільства на справедливе покарання корупціонерів, через те, що в їхньому законопроекті № 4441 не передбачено позбавлення волі за умисне декларування недостовірної інформації або за умисне неподання декларації.

Про це повідомляє прес-служба Національного агентства з протидії корупції.

Відзначається, що за недостовірні відомості в декларації робоча група ВР пропонує карати штрафами, а за умисне приховування декларації карати не тільки штрафами, але й громадськими роботами, а також забороною займати певні посади.

У НАЗК (Нацагентстві по запобіганню корупції) вважають, що запропоновані заходи не сприятимуть ефективному запобіганню корупції та утвердженню справедливості в українському суспільстві.

“У той час, як в Польщі, Латвії та Литві за неподання декларації та за декларування недостовірних відомостей можна отримати реальний тюремний термін, ми просто надамо корупціонерам можливість і далі красти”, – підкреслили в НАЗК.

7 жовтня 2020 року КСУ скасував статтю про покарання за недостовірне декларування та деякі повноваження НАЗК, що поставило під загрозу стосунки України з міжнародними партнерами. У тому числі – безвіз з ЄС і співпрацю з МВФ. В Євросоюзі закликали українську владу в найкоротші терміни відновити антикорупційне законодавство.

За яких умов все ж, можливо, можуть бути автоматично відновлено кримінальні справи проти корупціонерів? Або це взагалі без шансів? Про це сьогодні говорить Ігор Чаленко, голова Центру аналізу та стратегії.

“Насправді, те, що закрито, – воно і буде закрито,  – констатує Ігор Чаленко. –  Але до цього часу лишаються два варіанти виходу із ситуації – політико-правовий і правовий.

Політико-правовий шлях – це той варіант, коли будемо йти в річищі законодавчої ініціативи голови Верховної Ради пана Разумкова. На погоджувальній раді в парламенті ми бачили певний наганяй від пана Разумкова, що за два тижні так і не зібралася робоча група, яка мала б обговорити його законопроект, створити якусь нову редакцію цього законопроекту. Цілком можливо, що від редакції, яка все-таки буде напрацьована, матимемо якийсь толк.

Памятаю, в першочерговій версії було - відновити такі-то статті, які діяли до рішення Конституційного суду. Звичайно, з правової точки зору це абсолютно невірно.  Тим не менш це дасть можливість повернутися до тих справ, які ще якимось чином не закриті. Все-таки з`явилася б певна нормативна база для продовження роботи по цих справах.

Або варіант – йти далі  законодавчою ініціативою Президента України – правовий спосіб. Тобто прописування нових статей в Кримінальному кодексі. І тут вже дійсно – усе, що було до 2020 року, просто відсікається – й ми про це забуваємо.

Хоча, можливо, цей варіант кращий. Тому що все-таки антикорупційна вертикаль в нас так і не запрацювала належним чином, як ми до цього прагнули. Що сьогодні може, наприклад, НАЗК? Лише говорити”, – підбиває підсумок експерт.

Варто також згадати, що нещодавно Вищий антикорупційний суд закрив справу щодо недостовірного декларування колишнього міністра енергетики Насалика. І прокурор САП (Слідчої антикорупційної прокуратури) вважає, що у суду відсутні підстави розгляду справи, а у прокуратури відсутні взагалі підстави підтримки державного обвинувачення.

Бо за рішенням КС кримінальна відповідальність за недостовірне декларування не вважається серйозним злочином і не підлягає надмірному покаранню. Якщо справа закрита через відсутність підстав для обвинувачення, то що треба зробити, щоб її поновити? І за яких умов такі підстави з`являться?

“Тільки якщо з`являться якісь нововиявлені обставини – наприклад, порушення за іншими статтями Кримінального кодексу. Але на сьогодні важко говорити, що дало б можливість знов відкрити цю статтю, – з гіркотою говорить Ігор Чаленко ”.

Отже, щоб подолати конституційну кризу, в держави залишаються оті самі два варіанти, про які казав голова Центру аналізу і стратегії. Або – відновлення статей, які діяли до рішення КС, або прописувати нові статті в Кримінальному кодексі, які б надали змогу все-таки притягти до відповідальності за недостовірне декларування нечесних чиновників.

Нагадаємо, ринок землі в Україні може не відкритися через КСУ.

Також раніше повідомлялося, що більшість представників робочої групи, яка до 1 грудня має розробити законопроекти з електронного декларування та діяльності Конституційного Суду, не зацікавлені у врегулюванні кризової ситуації. Про це заявили у випуску новин “Першого Ділового” телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу