«Вперше «Рошен» фігурував в міжнародних документах про офшори ще у 2016 році», — експерт

Поділитися:

Влітку минулого року Антимонопольний комітет України (АМКУ) почав справу проти суб’єктів господарювання, які входять до складу групи компаній ROSHEN, за ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку патоки.

У матеріалі зазначається, що найбільшими вітчизняними виробниками крохмальної кукурудзяної патоки є суб’єкти господарювання, які входять до складу групи ROSHEN.

У компанії ж, навпаки, всі звинувачення відкинули.

До складу корпорації Roshen входить Київська, Вінницька, Маріупольська (Донецька обл.), Кременчуцька фабрики (Полтавська обл.), масломолочний комбінат «Бершадьмолоко» (Вінницька обл.), а також Липецька кондитерська фабрика «Ліконф» (РФ), яка зупинена. Із закордонних активів — Клайпедська кондитерська фабрика (Литва) і Кондитерська фабрика Bonbonetti в Будапешті.

Так чи інакше, але компанія займає домінуюче становище на ринку кондитерської продукції.

Анна Бабинець, журналіст-розслідувач, говорить про це так:

«Перша публікація на цю тему з’явилася у 2016 році, але я і ще близько 300 журналістів працювали над темою з 2015 року. Там величезний резонанс був. Зрозуміло, що для українців головне було в тому, що там була присутнє прізвище Порошенко. Так, відразу після того, як Порошенко став президентом України, він створив офшор — саме для корпорації Roshen вибудовували офшорну структуру. Але спочатку всі думали, що корпорацію готують для продажу, а в підсумку, згідно з документами, навпаки — продавати не збиралися, а переслідували зовсім інші цілі».

Відомо, що після цього скандалу Порошенко і юристи корпорації відповіли на всі звинувачення. Зокрема, вони розповіли, що шляхом вибудовування офшорної системи хотіли поліпшити привабливість корпорації для майбутнього покупця.

Однак за фактом, як каже журналістка, корпорація на цьому виграла. При цьому знайти якісь документи не можна було. Але при цьому сьогодні ми бачимо, що за роки президентства Порошенко компанія утвердилася на ринку, все конкуренти, які ще 5-7 років тому працювали в Україні, сильно відстали. Тут і війна на Донбасі, і інші причини, але сьогодні саме Roshen є лідером ринку. Відомо, що у 2015-му в неї відкрилося більше ніж 20 магазинів.

Більше фактів про те, що ж хотіли зробити з корпорації, яким був шлях розвитку бізнесу і як на все це вплинув Петро Порошенко Ганна Бабинець розповіла в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу