“Володимир-Волинська птахофабрика” скидає “криваві відходи” у відкритий грунт

Поділитися:

Активісти зняли потік викидів рідких відходів червоного кольору на території Володимир-Волинського району. Нечистоти ведуть до відстійників ПрАТ “Володимир-Волинська птахофабрика”.

Жителі району підтверджують, що відходи потрапляють у підземні води й через місцеве озеро забруднюють навколишнє середовище, загрожуючи життю та здоров’ю.

“Після купання в цьому озері почали хворіти люди, і воно не дивно, адже всі ці відходи стікають прямо в землю. Звідти можуть потрапляти в грунтові води й вести до озера”, – говорить житель Володимира-Волинського Тарас Сватко.

На “Володимир-волинській птахофабриці” спочатку мовчали, а потім визнали: викиди кривавих відходів червоного кольору сформувалися в результаті діяльності компанії.
“Частинки крові, незначний відсоток вона все ж містить”, – заявив юрист компанії Михайло Чуб, який одночасно стверджує, що порушень немає.

Втім, місцеві жителі, як і влада – іншої думки. За фактом забруднення земель району Володимир-Волинська прокуратура розпочала кримінальне провадження.
Розслідування справи перебуває на контролі керівництва прокуратури Волинської області, а до першочергових слідчих дій залучені фахівці Державної екологічної інспекції в області.

Якщо екологи встановлять факт забруднення навколишнього середовища, на “Володимир-Волинську птахофабрику” накладуть штрафні санкції.

“Володимир-Волинська птахофабрика” виробляє курятину ТМ “Епікур”, а сама компанія, за даними офіційних реєстрів, належить до групи компаній “Опенмайнд”, де серед співзасновників – родичі колишнього народного депутата Михайла Добкіна.

Раніше повідомлялося, що Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів неодноразово фіксувала антисанітарію на “Володимир-Волинській птахофабриці” в цьому році.

Сьогодні про стан справ навколо “Володимир-Волинської птахофабрики” говорять активіст, який розпочав боротьбу проти губителів природи,  і правоохоронець.

Як розповідає місцевий активіст Тарас Святко, який відстежував ситуацію із самого початку, все вказує на те, що справа просто “заглухла”.

 «За Кримінально-процесуальним кодексом, максимальний термін з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань до оголошення підозри становить 12 місяців, – повідомляє активіст. –

Потім ще є два місяці для того, щоб передати справу до суду. Я спілкувався зі слідчим, який веде дану справу ще взимку минулого року. Слідчий сказав, що невдовзі мене допитають у якості свідка по даній справі. Це логічно, адже я основний заявник по ній.

Проте на сьогодні мені невідомі результати даного кримінального провадження. Ніхто мене не допитав в якості свідка”.

“Місцевість птахофабрики була обнесена парканом. І на цьому все закінчилося. Екологічна інспекція склала ще протоколи, які мали передаватися до суду для притягнення до відповідальності”, – говорить Святко.

Святко допускає, що і на самій «Володимир-Волинський птахофабриці» мало що змінилося відтоді, окрім нової огорожі від людей.

“Я впевнений у тому, що тут існує кримінально каране діяння з боку птахофабрики. Чи продовжують вони далі цю діяльність? Я думаю, що так.

Відстійники існують і по сьогоднішній день, тим більше якщо вони обнесли парканом. Це зробили для того, щоб люди просто не бачили ці потоки крові, які вони вливають до озера і в грунт. Там неможливо нічого побачити, крім парканів. Зараз там ще цілодобово знаходиться охорона”, – повідомив він.

А що ж правоохоронці, які розслідують факт утилізації курятини з “Володимир-Волинської птахофабрики” у місцеве озеро і до грунту?

«В цій справі нами порушені цілих три кримінальних провадження, – говорить заступник начальника відділу комунікації поліції Полтавської області Роман Грішин. – Перша – за забруднення навколишнього середовища, друга – за порушення правил охорони або використання надр і третя – за зловживання владою або службовим становищем.

І зараз же призначена комплексна екологічна та економічна експертиза. Гадаю, ми доведемо справу до кінця й винні будуть покарані”, – впевнений правоохоронець.

Хотілося б на це сподіватися.

Нагадаємо, держпідприємство “СЕТАМ” від Міністерства юстиції України реалізувало на електронному аукціоні “Київську птахофабрику”, майно якої було раніше арештовано Державною виконавчою службою. Сума виторгу від продажу склала майже один мільярд гривень.

Також раніше ми привели думку експерта про те, скільки сумарно заборгував Олег Бахматюк державним фінансовим структурам?

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу