«Влада хоче, щоб українці продали свою землю, а повинна робити, щоб вони стали господарями на своїй землі», — експерт

Поділитися:

З липня 2021 року в Україні почне функціонувати ринок землі сільськогосподарського призначення.

Ця подія знаменує кінець 20-річного дії земельного мораторію, введеного у 2001 році законом №2242-III «Про угоди щодо відчуження земельної частки (паю)», дію якого регулярно продовжували рівно сім разів.

Перший законотворчий напівкрок до створення законодавчого поля земельної реформи, Зе-команда зробила ще в листопаді 2019 року, проголосувавши в першому читанні основоположний земельний законопроект №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

У підсумковому варіанті земельного закону були прописані такі компромісні норми: відстрочка відкриття ринку обігу сільськогосподарської землі до літа 2021 роки; введення дворічного мораторію на продаж державної землі до 2023 року; до 2023 року землю можуть купувати тільки фізичні особи й не більше 100 гектарів «в одні руки», юрособи зможуть купувати землю через два роки в кількості не більше 10 тисяч гектарів; питання продажу землі іноземним фізичним особам та юридичним особам, буде вирішене за результатами проведення всеукраїнського референдуму.

Ігор Сабій, народний депутат України 7-го скликання, Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин, говорить про це так:

«Питання землі, вірніше, продажу землі, почали підіймати ще в перші роки незалежності України. Перші кроки зробив в цьому відношенні Кучма».

Тим часом за словами нардепа, Україні потрібен не просто ринок землі. Важливо, щоб українці змогли стати господарями землі, щоб вони могли обробляти цю землю, ростити на ній своїх дітей. Фактично, важливо в далекій перспективі, щоб все ось ці сімейні цінності на землі передавалися від покоління до покоління. А зараз земля — ​​це товар. І це неправильно.

«Українська земля — ​​це територія, на якій ми живемо. За неї пролито багато крові, та й зараз все так же вона проливається. Якщо землі будуть продані, то де будуть жити наступні покоління українців», — запитує Ігор Сабій.

Україна, як каже нардеп, перетворюється в об’єкт із суб’єкта. Тут все робиться для того, щоб ухвалювати потрібні закони… Фермери протестували, але це не спрацювало. Замість того щоб боротися з пандемією, влада скористалася ситуацією з карантинними заходами, коли люди не могли виходити на акції протесту. Але, за словами нардепа, є ще шанс повернути все на свої місця. КСУ ще не виніс свого рішення, і це один з шансів.

Більше інформації та своїх висновків Ігор Сабій розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Раніше повідомлялося, що Конституційний суд поки не буде розглядати ринок землі.

Також ми писали й про те, що ринок землі відкриють з обмеженнями.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу