Департамент стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки опублікував дослідження інфляції.
Як наголошується в документі, в травні 2020 року зростання цін на споживчому ринку очікувано сповільнилося до 0,3% вiд загального скорочення попиту під час карантину, так і сезонного зниження цінового тиску перед влітку.
Ціни на продукти харчування в травні 2020 року було вище, ніж зазвичай в цьому місяці. Ймовірно, це пов’язано зі спробою виробників швидко компенсувати втрати попередніх місяців.
У річному розрахунку цінова динаміка також продовжувала сповільнюватися до 1,7% (2,1% в квітні 2020 року).
Поряд з тим на динаміку інфляції впливатиме збільшення ролі кредитного каналу емісії грошей, в т.ч. для підтримки бізнесу і антикризові заходи, а також зростання складової собівартості товару, враховуючи понесені в період карантину збитки, відзначають фахівці Мінекономіки.
Споживчі ціни в Україні в травні 2020 року порівняно з квітнем зросли на 0,3%. З початку 2020 року ціни зросли на 1,8%. У річному вимірі (до травня 2019 року) інфляція сповільнилася до 1,7% з 2,1% в квітні 2020 року.
До цього ми писали, що в Нацбанку вважають, що інфляція в країні буде рости в помірному темпі разом зі стабілізацією попиту споживачів на товари не першої необхідності. Але інфляційний тиск повинен підсилитися восени через ослаблення обмінного курсу, зростання світових цін на енергоносії і поступового відновлення внутрішнього попиту, переважно на продукти харчування.