Відпочинок у Туреччині може подорожчати

Поділитися:

Стало відомо, що в турецьких готелях у 2022 році ціни підскочать на 100%, тобто рівно вдвічі. Причина настільки різкого стрибка цін зумовлена ​​фінансово-енергетичною кризою в державі, а інфляція тут спровокувала зростання цін на комунальні послуги, що значно впливає на прибуток готелів.

Віце-президент Егейської асоціації туристичних підприємств та розміщення розповів докладніше, чому відпочинок у Туреччині стане менш доступним туристам, які розраховують на звичний бюджет. За його словами, енергетичні витрати середнього готелю становили нещодавно 3-4%, але вже зараз ці цифри зросли до 100%. Іншими словами, на оплату комунпослуг йдуть усі доходи. І ці показники наведені поки що без підвищення цін на продукти харчування (в зимовий період) та електрику, що з високою ймовірністю станеться вже найближчим часом.

У Турецькому статистичному інституті пояснили подорожчання зростанням інфляції до 93,53%, під що потрапили й енергоносії.

«У січні 2022 року інфляція цін виробників у Туреччині підскочила до 93,53% у річному обчисленні з 79,89% у попередньому місяці. Вартість зростала для всіх категорій: енергоносії (142,06% проти 122,76% у грудні), споживчі товари нетривалого користування (65,25% проти 54,23%) тощо. Щомісячно ціни виробників у січні зростали на 10,45% порівняно із зростанням на 19,08% у грудні, що було найбільшим із квітня 1994 року», — повідомили фахівці.

Логічно, щоб отримати хоч якийсь мінімальний прибуток та утримати туристичний ринок на плаву, готелі змушені суттєво підвищувати ціни на проживання для гостей. Зараз, навіть якщо заздалегідь бронювати, ціни на проживання в готелях вже зросли на 50%.

Зберігання товарів практично стало неможливим. Раніше, як пояснюють експерти, продукти закуповувалися та заморожувалися у спеціальних морозильних камерах. Зараз за електрику доводиться платити набагато більше, що повністю змінює тактику ведення бізнесу.

Особливо страждають невеликі готелі, що приймають переважно внутрішніх туристів, оскільки після підвищення у січні цін на енергоносії, їм доводиться ставити цінники на 40-50% вище, ніж місяцем раніше. Відповідно, зменшується потік гостей.

Таким чином, виходячи з середньостатистичних даних турецького Центробанку, відомо, що за ніч, приміром, у популярній Анталії, доводиться платити 614 лір, що на 78% вище, ніж у грудні 2021 року або на 137% вище, якщо говорити про річний вимір. А деякі готелі з більш скромною цільовою аудиторією взагалі вирішують тимчасово закритися.

Нещодавно писали, що Туреччина готується до відкриття мосту через Дарданелли.

Також ми повідомляли про те, що Туреччина стурбована проведенням туристичного курорту через можливий конфлікт України та РФ.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ