Українські фермери кажуть, що «битва» за урожай цього року була дуже складною. Відомо, що в середньому з одного гектара вони збирають по 50-60 тонн моркви, стільки ж буряків і цибулі, що на 20% менше, ніж минулого року.
«У цьому році українцям треба готуватися до зростання на 20-30% всього борщового набору. Тому що рік був, особливо для півдня України, дуже важким. Основні виробники сильно постраждали », – відзначають експерти.
Фермери прогнозують, що до Нового року, наприклад, кілограм моркви на оптовому ринку продаватимуть по 5-7 гривень. У магазинах і на ринках ціна досягне 10-12 грн. Ближче до весни розцінки можуть досягати і двадцяти гривень. Але це буде залежати від того, як фермери збережуть свою продукцію.
«Якщо продукції буде мало, як тільки ціна оптової реалізації продукції перевищує позначку 8-9 гривень, відразу ми почнемо отримувати експорт. Тому що це вже для експорту хороші умови », – пояснюють представники агропромисловості.
Нагадаємо, що шляхом весняних холодів частина врожаю фруктів і ягід, а також ранніх овочів була втрачена. Це сформували високу ціну на продукцію сільгоспсектора.
Цього року все ягоди дозрівали з запізненням, навіть ранні сорти – це стосується малини, полуниці, абрикос та вишень і т. Д.
Раніше повідомлялося, що за даними Держстату, в Україні істотно подешевшали овочі «борщового набору» в порівнянні з 2019 роком.
Так, картопля на ринках країни продають до 16,06 грн / кг, що на 7% дешевше, ніж торік. Цибуля ріпчаста знизився в ціні на 33,2%. Зараз він продається за 12,51 грн / кг.