«В Україні сотні забудовників-аферистів, а покарання несуть одиниці» – експерт

Поділитися:

Банк “Аркада” зупинив будівництво трьох житлових масивів в Києві ( “Патріотика”, “Еврика”, “Патріотика на озерах”), в будівництво квартир яких вклали кошти понад 12 тис. Громадян.

У червні інвестори “Аркади” облаштували наметове містечко під будівлею КМДА, який діє досі. Тоді ж мер столиці Віталій Кличко доручив компанії Київміськбуд провести аудит трьох недобудованих ЖК, щоб визначити дефіцит коштів і знайти нового забудовника.

25 серпня правління НБУ прийняло рішення про віднесення АТ АКБ “Аркада” до категорії неплатоспроможних у зв’язку зі зменшенням нормативів капіталу на 50 і більше відсотків від мінімального встановленого рівня. А ошукані інвестори раз у раз влаштовують акції протесту.

30 квітня в столиці знову пройшов масовий мітинг. Протестуючі вимагають, щоб влада дала гарантії про добудову ЖК “Еврика”, “Патріотика” і “Патріотика на озерах”.

Об’єкти «Аркади» – типові представники житла економ-класу, недорогі і невеликі за площею квартири, з низькою ціною на старті, але швидкі у зведенні. За рік до кризи, в 2018 році, «Аркада» займала 13 місце в рейтингу найбільших забудовників столиці, складеному сайтом Мінфін.

Свою думку про цю ситуацію висловив Євген Грушовець, адвокат, екс-член наглядової ради громадського контролю НАБУ.

“Основне питання – відсутність реального покарання.  Якщо ми подивимось, скільки в історії України було випадків, коли забудовник залучав кошти інвесторів, а потім не міг передати людям квартири – десятки, можливо, навіть сотні. Але відповідальність за такі правопорушення несуть одиниці забудовників. Крім того, часто бізнес оформлюють на підставних осіб, том притягнути до відповідальності реального власника на сьогоднішній день майже нереально.

Тому відсутність покарання дає можливість надалі створювати такі ситуації: залучати кошти, виводити їх та по суті залишати інвесторів без житла” – говорить експерт.

Євген Грушовець зазначає, що неприпустимо, щоб хтось крав гроші, а коштом інших людей будувалися ці будинки. На сьогоднішній день, коли якісно працюють технології, усі злочини залишають сліди. Тому, при якісній роботі правоохоронців ці кошти можна знайти, а потім внаслідок кримінальних справ повертати ці кошти потерпілим та таким чином добудовувати будинки.

“Рішення про добудову з місцевого бюджету буде прийматися місцевою владою. Щодо державного бюджету, я сумніваюся, що держбюджет планував виділення такої суми на добудову цих будинків – зазначає фахівець.

На думку Євгена Грушовця, коли банк відносять до категорії неплатоспроможних, то там і справді є якісь проблеми. Скоріш за все – це проблема ліквідності, яка виникла   через те, що акціонери залучають кошти, але використовують не за цільовим призначенням, або просто їх виводять з банку.

“Я думаю, що в таких випадках є завжди ознаки злочину щодо привласнення чи розтрати коштів. Але тут страждають прості вкладники, які вклали кошти в банк, який займався будівництвом. Перспективи розгляду цих справ є, але головне, щоб було бажання” – резюмує адвокат.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу