В Україні посилили штрафи за порушення ПДР

Поділитися:

В Україні посилили штрафи за порушення Правил дорожнього руху. Президент підписав відповідний закон, інформує його канцелярія.

Так, зокрема штрафи за кермування у нетверезому стані підвищені з 10,2 тисяч до 17 тисяч грн. При цьому, водія позбавлять прав на водіння на рік.

Повторне порушення упродовж року загрожуватиме удвічі вищим штрафом – до 34 тис. грн. Прав на водіння позбавлять на три роки із оплатним вилученням автотанспорту або без цього.

У разі третього подібного порушення за рік – розмір штрафу становитиме 51 тис. грн із позбавленням прав на 10 років та конфіскацією транспортного засобу. Або ж передбачено адміністративний арешт на 15 діб із 10-річним позбавленням прав та конфіскацією авто.

Якщо ДТП було вчинено у нетверезому стані, наркотичному чи іншому сп’янінні, що призвело до травм потерпілого середньої тяжкості – загрожує ув’язнення до трьох років із позбавленням прав на три-п’ять років. У разі важких травм потерпілого – ув’язнення до 3-8 років із позбавленням прав на 5-8 років.

У разі смерті потерпілого – передбачене ув’язнення на 5-10 років із позбавленням водійських прав на 5-10 років. Якщо нетверезе водіння призвело до загибелі кількох людей – загрожує ув’язнення на 7-12 років із втратою прав на водіння на 7-10 років.

Закон передбачає підвищення мінімального штрафу до 510 грн у разі непристебнутого ременя безпеки, відсутності шолома у мотоцикліста, неосвітленого номерного знака, розмови за кермом по телефону без гарнітури, проїзду перехресть поза правилами, зупинок, проїзду під час заборонного сигналу світлофора, порушення правил обгону.

Штраф за втечу із місця скоєної аварії становитиме 3,4 тис. грн. Такий розмір штрафу буде і за перевищення швидкості у населених пунктах на понад 50 км/год.

680 грн штрафу загрожуватиме за ненадання переваги у русі автомобілям екстрених служб. 1445 грн – за створення аварійної ситуації, 850 грн – за порушення, що призвело до ДТП.

425 грн штрафу передбачено за кермування без прав. 3,4 тис грн – якщо прав у водія немає взагалі. За повторне порушення упродовж року – 40,8 тис. грн з позбавленням водійських прав на 5-7 років, з оплатним вилученням авто чи без цього.

Окрім того, у законі прописані збільшення штрафів для пішоходів: 255 грн – за перетин дороги у недозволеному місці (раніше було 51 грн).

На 340 грн каратимуть велосипедистів за порушення правил. А в разі нетверезого стану – на 680 грн. На 850 грн – за створення аварійної ситуації велосипедистом.

Раніше ми повідомляли, що 6 березня у Польщі зазнав аварії рейсовий автобус, який віз українців. Одразу загинули шість людей. 35 – госпіталізували.

Також ми писали, що Рада готується реформувати в Україні громадський транспорт. У парламент внесли кілька відповідних законопроектів.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ