В Україні – масові відключення електроенергії: без світла залишився навіть «Перший Діловий»

Поділитися:

Масові вимкнення електроенергії відбуваються в Україні. Протягом тижня скаржилися на відсутність світла мешканці Київщини. А вчора без світла був телеканал «Перший Діловий».

Наші журналісти спробували дізнатися, в чому річ у ДТЕК «Київські регіональні електромережі». Проте всі спроби зателефонувати постачальнику струму закінчувалися або зайнятою лінією оператора, або обіцянками, що все буде налагоджено. При цьому всьому, термінів ніхто не називав.

В Україні відключення електроенергії давно перестали бути чимось незвичайним, адже трапляються щодня. Будинки залишаються без світла у середньому по 13 годин. І це найгірший показник у Європі.

Наприклад, станом на 22 грудня монополіст ДТЕК повідомив про відключення від струму майже 170 населених пунктів у Київській області. Без постачання сидітимуть жителі Білої Церкви, Глевахи, Борисполя, Ржищева, Чорнобиля, Сквири, Кагарлика, Боярки, Броварів та багатьох інших.

Тим часом, проблемою зацікавилося Міністерство енергетики. Відомство звернулося до Нацкомісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо перевірок порушень компанією ДТЕК умов надання послуг.

Йдеться про велику кількість планових ремонтів в осінньо-зимовий період. При цьому такі роботи оператори мали планувати на міжопалювальний період. Втім, «ДТЕК», залишивши без світла понад сотню населених пунктів Київщини, поскаржився на складні погодні умови.

Таким чином, монополіст ДТЕК диктує на ринку свої умови, спеціально відкладаючи ремонти на зимовий період.

Експерти вже неодноразово вказували на те, що жодна компанія групи ДТЕК не виконала зобов’язань щодо модернізації своїх енергомереж. Більше того, провалив монополіст й кампанію із запасів вугілля на складах.

В результаті рішень компаній групи ДТЕК, які керують багатьма ТЕС України, утворився дефіцит електроенергії через незабезпечення мінімальних гарантованих резервів вугілля.

Аналогічна ситуація, а саме шантаж влади з боку монополіста, повторюється щороку. Але рішення єдиного уповноваженого органу Антимонопольного комітету про монополію ДТЕКу досі немає. Сам факт визнання ДТЕК монополістом суттєво обмежив би можливості для тиску, дисциплінував би менеджмент та знизив апетит власника.

На початку грудня ми повідомляли, що через негоду в Україні без електрики залишилося близько 150 населених пунктів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу