«В Україні інвесторам вигідніше зносити старе житло» – експерт

Поділитися:

В Україні планується знесення всіх типових панельних та цегляних, найчастіше 5-поверхових житлових будинків, які були збудовані починаючи з 1956 по 1970 роки.

В уряді підготували законопроект, який дозволить виселити мешканців з так званих «хрущовок» та побудувати на їхньому місці нові будинки. Про це повідомляє прес-служба Мінрегіону.

За чинним законодавством для зносу одного будинку потрібна згода всіх його мешканців. У новому ж законопроекті, який був підготовлений Мінрегіоном, буде потрібна згода 75% мешканців. Під час знесення держава буде зобов’язана надати мешканцям нове житло.

Експерти ринку нерухомості не радять купувати квартири у «хрущовках» і робити капітальний ремонт. У разі ухвалення законопроекту місцева влада проведе інвентаризацію застарілого житлового фонду, щоб виявити кількість застарілих будинків та будинків в аварійному стані. Після цього у кожному місті буде розроблено план реконструкції міських кварталів з урахуванням зносу будинків та будівництва нових.

Оксана Величко, голова ДО «Разом проти корупції», співзасновник «Реанімаційного пакету реформ» виступила в ефірі «Першого Ділового» телеканалу. Вона прокоментувала ситуацію, будучи впевненою, що інвесторам вигідніше зносити старе житло, а не вкладати в його реконструкцію, як це зробили і продовжують робити в Європі.

«З кожним роком кількість застарілих будинків зростає. Але це не означає, що їх необхідно зносити, у чому й полягає дилема. Зносити їх чи в даному випадку їх якось модернізувати – утеплити чи що ще можна… І багато країн, особливо Європейські, вони якраз не йшли шляхом знесення. Вони ці будинки реконструювали, переробляли, утеплювали, робили термомодернізацію. У Німеччині добудовували два поверхи. Це інвесторам було вигідно.

Проте в Україні, за словами Оксани Величко, вкладникам такий підхід не є вигідним: «У нас в Україні інвесторам вигідніше лише зносити».

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства рекомендує українцям вже починати підшукувати собі житло, та й розраховувати на видану державою житлоплощу через знос старої теж не варто повною мірою, за всіма існуючими стандартами та правилами обміну.

Раніше ми писали про те, що останнім часом житло у новобудовах подорожчало на чверть.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу