«В «Енергоатомі» відсутня модель антикорупційної служби», — експерт

Поділитися:

Не пізніше 19 травня поточного року Кабінет міністрів прийме розпорядження, у якому йтиметься про проведення службового розслідування в «Енергоатомі» через незаконне звільнення особи, яка повідомила про корупцію в компанії.

Таку заяву зробив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«В «Енергоатомі» сталася наступна ситуація. Олег Поліщук, не просто звичайний працівник, а уповноважений з питань антикорупційної політики, повідомив в НАБУ про факти корупції на підприємстві. НАБУ зареєструвало кримінальне провадження, однак у зв’язку з цим повідомленням Олега Поліщука звільнили».

Також Новіков сказав, що НАЗК десь біля місяця тому внесло припис Кабміну, який має повноваження призначати директора державної компанії «Енергоатом», у якому йшлося про необхідність проведення службового розслідування за фактом незаконного звільнення, а також про скасування наказу про незаконне звільнення особи, яка повідомила про корупцію.

Новіков підкреслив, що такі дії мають бути згідно з законом України.

«Ми сподіваємося, що ні пізніше наступної середи Уряд прийме розпорядження про проведення службового розслідування в Енергоатомі», — підсумував Новіков.

Олег Поліщук, член правління громадської організації «Національний антикорупційний комплаєнс», каже про ситуацію так:

«Насправді НАЗК винесло припис ще 2 березня. Зволікали? Ніхто не зволікав. Просто йшла внутрішня боротьба. Це все вкладається у таку собі модель боротьби з антикорупційними органами. Все це відбувається навкруги моєї персони».

Також Олег Поліщук підкреслив, що ситуація непроста, потрібні думки представників різних міністерств. На його думку, рішення про службове розслідування може й не бути. Також він підкреслив, що призначений міністром Галущенко має безпосереднє відношення до звільнення Поліщука.

Натомість Віктор Шульга, експерт з оцінки корупційних ризиків, каже про те, що в Україні до сих пір не має налагодженої практики антикорупційного руху. Всі дії йдуть хвилями, не має послідовності. Іноді це примушує людей сумніватися у ефективності дій НАЗК.

«Є певні підводні течії, процедурні моменти. В тій моделі, в якій відбуваються антикорупційні активності, це нормальний процес», — підкреслив Шульга.

Чи є перспектива у справи? Експерт каже, що потрібно дивитися на цю ситуацію з точки зору законодавства. Всі важелі не вічні, а ось юридична, законодавча складова – залишиться. Саме вона дасть підґрунтя. Йдеться про гарантії прав тієї особи, яка стала викривачем корупції.

Більше цікавого про антикорупційні справи, розслідування у НАЕК «Енергоатом» Віктор Шульга та Олег Поліщук розповіли у ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ