УЗ скасовує тендер на електрифікацію залізниці

Поділитися:

Стало відомо, що Акціонерне Товариство «Укрзалізниця» звернулася до фінансових партнерів, Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), з проханням скасувати тендер за І фазою проекту, що передбачає електрифікацію залізничного спрямування Долинська – Миколаїв – Колосівка.

Уточнюється, що йдеться виключно про першу ділянку Долинська – Миколаїв.

Відповідне рішення підтримали під час засідання Антикризовий штаб із відновлення стійкого функціонування компанії, яке відбулося 13 січня 2022 року.

Міністр інфраструктури за сумісництвом голова штабу заявив, що це рішення ухвалено на підставі виявлених порушень «Укрзалізницею». Важливу роль у прийнятті рішення також відіграв факт тривалої процедури подачі пропозицій компанією та їх оцінки.

Нагадаємо, що у 2016 році було розроблено проект електрифікації, а сам тендер у співпраці з банками ЄБРР та ЄІБ оголошено «УЗ» 30 січня 2020 року.

«За цей час до тендерної документації було внесено суттєві зміни, а саме: зміни щодо вимог до якості, сертифікації та безпеки продукції та робіт, відповідно до вимог українського законодавства, зміни щодо вимог до досвіду учасників за умовами FIDIC, а також зміни у тендерній документації у частині низки кваліфікаційних вимог до учасників торгів, зміни окремих умов контракту тощо», – уточнюється у заяві.

Раніше наглядова рада провела перевірку процедури закупівлі, внаслідок якої було виявлено кілька порушень та застережень. Відтак Укрзалізниця ухвалила рішення скасувати тендер.

Проте, як наголосив голова правління «УЗ», компанія найближчим часом має намір вирішити це завдання, зберігши співпрацю з фінансовими організаціями для необхідної реалізації проекту. Протягом місяця Міністерству інфраструктури мають надійти пропозиції щодо вирішення питання. Фінансування проекту електрифікації ділянки Долинська – Миколаїв сягає 366 млн євро з ПДВ.

Раніше ми писали про розслідування, за результатами якого з’явилися підозри, що Мінфін покриває корупційні схеми закупівель для електрифікації Укрзалізниці.

Також ми повідомляли, що Уряд затвердив фінансовий план «Укрзалізниці» на 2022 рік.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу