Уряд може змінити порядок розгляду трудових спорів

Поділитися:

Міністерство економіки пропонує переглянути одну з глав Кодексу законів про працю і викласти її у новій редакції, а також запровадити вирішення таких спорів, залучивши медіаторів. Йдеться про главу «Індивідуальні трудові спори». Відповідний законопроект направлено на розгляд Кабінету міністрів.

Пропонується встановити норму, за якою, задля врегулювання трудового спору за обопільною згодою між сторонами можуть проводити медіацію. Водночас існуючі варіанти вирішення індивідуальних трудових спорів будуть збережені (за участі комісії щодо трудових спорів і вирішення спору у суді).

Документ серед іншого передбачає: визначення предмету і сторони індивідуального трудового спору; послуговування рудиментом радянського законодавства – комісія з трудових спорів; обмеження терміну звернення працівника до суду щодо стягнення зарплатні, гарантійних чи компенсаційних виплат упродовж трьох років відтоді, коли стало відомо про таке порушення (зараз цей термін не обмежений, що веде до зловживань).

Також змінюються терміни для звернення до суду. Так, у разі невиконання однією зі сторін трудового спору взятих на себе зобов’язань, як передбачає мирова угода, інша сторона може звернутися до суду упродовж трьох місяців.

У випадку незгоди з рішенням комісії у трудовому спорі – будь-яка зі сторін може оскаржити його у суді протягом десятиденного терміну з дня вручення копії відповідного рішення.

Нагадаємо, що на сайті Федерації профспілок України був розміщений для обговорення проект постанови КМУ «Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати».

Також ми писали, що у Державній службі статистики повідомили, що станом на кінець березня 2021 року загальна заборгованість із виплати заробітної плати в Україні зросла на 5,3%. Так, на 1 квітня борги по зарплатах становлять 3,39 млрд грн.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу