Українцям розповіли, як зменшити борги за комунальні послуги

Поділитися:

Українські аналітики повідомляють, що тарифи на комунальні послуги на сьогодні завищені середньому в 1,5- 2 рази.

«Регулятори, які повинні стежити за підприємствами-монополістами і їх цінами, часто займають позицію: “Чого бажаєте? ” Комунальному підприємству достатньо дотримати формальності і надати потрібний пакет документів. А наскільки це економічно обгрунтовано – зазвичай не перевіряють », – кажуть експерти.

Крім того, важливою умовою є посилення контролю за кількістю і якістю послуг. Так, в західних країнах на кожній батареї є регулятор і лічильник. А в Україні досі тепло в квартирах вважають за квадратними метрами, а не за кількістю теплоносіїв. Така ж ситуація з водопостачанням: Кабмін для обліку субсидій встановив соціальну норму – 4 куби на людину. А комунальні підприємства нараховують 8-11 на місяць.

Слід зазначити, що потрібна систематизація як за обсягом, так і терміну заборгованості.

«Є борги в межах трьох років. Якщо термін більше, то вони повинні бути списані в розряд сумнівних або безнадійних. Чому комунальні служби цього не роблять? Тому що їх стан не буде виглядати таким страшним. Друге – створити політику щодо боржників. Не допускати, щоб споживач залишався без судового позову понад пів року », – пропонують фахівці.

Нагадаємо, що незабаром українські банки зможуть автоматично списувати борги з банківських карток українців. Про це свідчить відповідний наказ з боку Міністерства юстиції України від 23 березня поточного року.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається зростання тарифів відразу на весь сегмент комунальних послуг – на воду, електроенергію, газ та інші види споживання. Про це свідчать дані з боку Державної служби статистики України.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ