Українцям розповіли, як вибрати постачальника газу

Поділитися:

Згідно з постановою уряду, з 1 серпня у населення є можливість купувати природний газ на вільному ринку. Відомо, що для цього зовсім не потрібно міняти трубу або газове обладнання. Так, перед тим, як змінити постачальника, споживача необхідно погасити борги перед колишнім постачальником, мати узаконений вузол обліку. Пізніше, залишиться оформити заяву, і почекати приєднання до нового постачальника.

Слід зазначити, що споживач має право змінити постачальника в будь-який час і попередній постачальник не має права йому перешкоджати. Про це свідчить Закон України «Про ринок природного газу». При цьому, оплачуючи транспортування облгазу, кожен покупець отримує право користуватися цією інфраструктурою. Це означає, що він не зобов’язаний купувати природний газ тільки у компаній, пов’язаних з облгазами – у газозбутів.

Крім цього, оплата послуги доставки гарантує споживачеві наявність працездатною інфраструктури, не більше. І облгази, і газозбути, які, по суті, теж, не мають права перешкоджати споживачеві перейти до іншого постачальника, чинити на нього моральний чи матеріальний тиск.

Нагадаємо, що норми споживання газу в країні можуть переглянути так, що платити доведеться більше. Однак це стосується тільки тих домогосподарств, в яких не встановлені індивідуальні прилади обліку газу – лічильники.

Раніше повідомлялося, що ліцензію на поставку природного газу населенню отримало вже 19 компаній України. Відомо, що недавно Нацкомісія з регулювання енергоринку видала ще 6 ліцензій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу