Українці живуть у трудовому рабстві

Поділитися:

Експерти охарактеризували фінансовий стан та рівень благополуччя українців після падіння економіки на 4% у 2020-му році на тлі пандемії коронавірусу. Фахівці зазначають, зараз країна – в економічній кризі. Очікуване швидке відновлення української економіки у 2021 році виявилось недосяжним. Експерти зауважують, що бідність завжди йде за кризою.

Зазначається, що наразі в Україні – високий рівень бідності: у країнах Східної Європи за світовими нормами рівень бідності – 5 доларів на день, тоді як у нашій країні 150 доларів на місяць – це трохи більше за середню пенсію. Відтак, рівень бідності в Україні є специфічним за соціальними групами, і найвищим – серед соціально незахищених верств. До категорії бідних можна віднести тих, отримує пенсію нижчу, ніж середня. Це близько третини населення країни – 10 млн пенсіонерів.

Окрім того, 50% українців живуть від зарплати до зарплати. За словами фахівців, це так звана модель трудового рабства. За інформацією Держстату, 35% не здатні оплатити ліки та медпослуги. Експерти зауважують: якщо людина не взмозі забезпечити власне виживання, вона – за межею бідності.

Також в країні зменшилася кількість субсидіантів. Наразі близько четвертої частини домогосподарств одержують субсидії, тоді як кілька років тому було майже 50%. Така тенденція не є свідченням поліпшення фінансового стану українців. Критерії оцінки тих, хто має право на одержання виплат стали більш жорсткими, наголошують фахівці.

Також в країні відсутній амортизуючий прошарок у вигляді ядра середнього класу. Це категорія населення, котра навіть попри кризи ніколи не випадає з цього сегменту.

Фахівці зазначають, що проблема бідності посилює негативні демографічні тенденції. До прикладу, сімейна пара, яка не має дітей, здатна досягти рівня середнього класу й утримуватись там, за умови активної працьовитості. Проте, поява дитини на 25% зменшує вірогідність їх перебування у цьому сегменті, а народження двох – одразу на 50%. Тому багато молодих людей часто відмовляються народжувати, що призводить до колосальної демографічної кризи. А та, у свою чергу, може призвести до неможливості динамічного розвитку економіки, що лише посилить проблеми бідності.

На думку експертів, рівень доходів українців може підвищитися лише у разі генерування економікою національного продукту з дещо вищим рівнем доданої вартості. Оскільки похідною високої доданої вартості у структурі національного продукту є високий рівень зарплат. Висока ж зарплатня – запорука того, що у структурі споживчих витрат частка витрат на продукти харчування становитиме 10%, як в розвинутих державах.

Раніше ми повідомляли, що Івано-Франківськ вважається найкращим для розвитку ІТ-галузі. Там при місячній зарплаті у 1,4 тисяч доларів, невелика орендна плата і вартість нерухомості при купівлі. У Львові представники IT-сфери отримують близько 1, 825 тис. доларів. Також у Харкові багато можливостей для професійного розвитку IT-спеціаліста і висока зарплата –1,6 тисяч доларів.

Також ми писали, що у Міністерстві освіти пообіцяли підвищити посадові оклади вчителів на 9% до кінця поточного року.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ