Українці їдять більше, ніж європейці. Однак це можна стверджувати лише по окремим групам продуктів.
Наприклад, м’яса, при нормі в 80 кілограмів на рік, з’їдається близько 53 кілограмів. Що стосується риби, то при нормі в 20 кілограм, з’їдається 13 кілограм.
Українці виконали норму по хлібу і макаронам – 100 кілограм, а ось по відділу “фрукти” недостача в нормі споживання, при необхідних 90 кілограм, вживається лише 60 кілограм. Стосовно картоплі, то тут перевиконання плану – плюс 6 кілограм.
Недоїдання фруктів можна пояснити шаленими цінами на них. Наприклад, черешня коштує на прилавках 100 гривень за кілограм, за малину, чорну смородину, чорницю теж просять 100 гривень за кілограм. Лохину продають за 100-120 гривень за кілограм.
За словами експертів, зростання цін на сезонні товари обумовлений аномальною погодою взимку і навесні.
Відзначимо, що в Україні рекордно зросте ціна на овочі на тлі паводків, які пройшлися по Західній Україні. На думку фахівців, найбільше через погоду подорожчає картопля.
Як повідомлялося раніше, за даними профільної асоціації «Ягідництво України» в українському експорті серед фруктів за обсягами поставок лідирують яблука і груші, а за кількістю виручених від продажу коштів – яблука і лохина.