Дані Державної служби статистики свідчать про те, що українці скоротили споживання основних видів харчових продуктів.
Як зазначається, на 1% скоротився середньорічний рівень споживання хліба та хлібопродуктів на душу населення у 2020 році порівняно з попереднім роком, до 96,6 кілограма.
Зокрема, споживання картоплі зменшилося на 1,25%, до 134 кілограмів за рік. Купівля українцями яєць зменшилась на 1,42%, до 278 кілограмів. Споживання риби впало на 0,8%, до 12,4 кілограма. Також зменшився обсяг споживання овочів — на 0,4%, до 164 кілограмів.
Встановлено, що найбільш значно (на 3,75%) зменшилося споживання фруктів та ягід (до 56,5 кілограма у рік), а також цукру (на 3,47%, до 27,8 кілограма).
Водночас, українці дещо збільшили споживання м’яса (на 0,37%, до 53,8 кілограма за рік), молока/молокопродуктів (на 0,7%, до 201,9 кілограма), олії (на 2,5%, до 12,3 кілограма).
Нагадаємо, Державна служба статистики розповіла, які продукти дорожчають. Так, з серпня 2020 року по серпень 2021-го зафіксували суттєве здорожчання м’яса та продуктів з нього. Сало додало у ціні 13,0%, здорожчавши до 82,81 грн за кілограм; яловичина – на 15,7%, до 165 грн за кілограм; свинина – на 2,2%, до 122,11 грн за кілограм.
Також ми писали, що згідно з даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН, у світі у серпні поточного року ціни на продукти харчування відновили зростання після двомісячного зниження.