«Українські банки відмовляються від покупки ОВДП, розрахунок тільки на іноземних інвесторів», — експерт

Поділитися:

16 липня 2020 року з подачі Володимира Зеленського Верховна Рада призначила головою Національного банку України керівника державного «Укргазбанку» Кирила Шевченка. Банкір з більш ніж 25-річним стажем, на думку уряду, зможе замінити Якова Смолія на посади банківського регулятора.

Напередодні внесення подання про призначення Шевченка главою Нацбанку президент Володимир Зеленський провів телефонні переговори з главою Міжнародного валютного фонду Крісталіною Георгієвою, пообіцявши їй «технократичного» главу НБУ, який «буде продовжувати незалежний курс Нацбанку».

Раніше Кирило Шевченко критикував правління Національного банку за те, що вони вели дуже жорстку монетарну політику, тобто повільно знижували облікову ставку, що не дозволяло знижувати ставки за банківськими кредитами. Разом з тим Шевченко хвалив політику українського уряду, спрямовану на здешевлення кредитів.

Пройшов рік з моменту призначення. Експерт оцінив рік роботи глави Нацбанку. Олександр Паращій, керівник аналітичного департаменту Concorde Capital, говорить про ситуацію так:

«Спочатку хочу зазначити, що у наших західних партнерів не було ніяких питань по призначенню Шевченка. Вони були в шоці від того, як пішов попередній глава НБУ — він заявляв про політичний тиск на нього. Ось тут якраз і виникають питання по новому главі».

Відомо також, що курс, розпочатий попередниками Кирила Шевченка, продовжений. Банк залишився незалежним, хоча, на думку експерта, питання не в цьому. Гонтарева, Смолій і Шевченко — всі троє керівників з абсолютно різними стилями управління. Найтолерантніший з них був Смолій. Є підозра, що Шевченко — зовсім інший керівник.

Питання по кредитах для бізнесу експерт пропонує розглядати з боку самого бізнесу:

«Тут є питання — а чи готовий бізнес брати більше кредитів? Банки в Україні досить консервативно підходять до питання, кредитування не нарощується, при цьому є величезна маса невикористаних коштів».

Багато цікавого з питання ОВДП, іноземців-покупців, планах НБУ і політиці нацрегулятора Олександр Паращій розповів в ефірі «Першого ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу