Україні вистачить запасів газу на тиждень у разі вторгнення РФ – Reuters

Поділитися:

Україна, як відомо, вважається однією з найбільш енергоспоживчих країн, до того ж саме через неї здійснюється транзит російського газу до європейських країн. Якщо, як зазначають у Reuters, розпочнеться військовий конфлікт із РФ, об’єкти енергопостачання можуть значно постраждати, оскільки по них можуть бути завдані удари.

Згідно зі статистичними даними, за 2021 рік внутрішній видобуток газу в Україні склав 19,8 мільярда кубометрів, а спожила вона 27,3 мільярда кубометрів. З ПСГ витратили 4,9 млрд кубометрів, а імпортувала країна близько 2,6 млрд кубометрів. На домогосподарства припало 32% газу, на виробників тепла – 24%, а також 44% пішли на промисловість, армію та інші споживчі потреби.

У зимовий період в Україні йде від 140 до 150 мільйонів кубометрів газу щодобово, але лише 55 млн з них – це вітчизняний видобуток. Фахівці, які вивчили детально ситуацію, запевняють, що якщо припиниться транзит газу або буде порушено роботу газопроводів, держава здатна забезпечити газом своє населення на 5-7 діб, і це залежить від погоди та інших умов.

Замінити можливо, але частково, оскільки для отримання електроенергії Україні не вистачить запасів вугілля для всіх електростанцій. Незважаючи на те, що влада заявляє про наявні контракти на постачання вугілля на період опалювального сезону, тих запасів палива, що є на ТЕС, все одно недостатньо для збільшення обсягів виробництва електроенергії.

До речі, Україна імпортує електроенергію з Білорусі, союзника Росії, тому ці поставки залежать від політичної волі Мінська. А можливості імпортувати струм із Європи немає, бо технічно країна ще до цього не готова.

Тому, вважають експерти, які розповіли Reuters про ситуацію, українська влада повинна мати альтернативний план із забезпечення енергією населення та інші потреби у разі, якщо РФ вторгнеться до країни.

Тим часом Зеленський закликав США запровадити санкції проти РФ.

Також ми писали, що Російська Федерація вимагає від Європи довгострокових контрактів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу