«Україні не вистачить вугілля та газу, щоб дотягнути до весни» – експерт

Поділитися:

Запаси вугілля на складах теплових електростанцій генкомпаній України 25 січня знизилися на 3,6% (на 25,7 тис. тонн) – до 688,1 тис. тонн. Про це свідчать дані Міністерства енергетики.

Зазначається, що зниження запасів пов’язане із відключенням від мережі 25 січня двох блоків атомних електростанцій.

Зокрема, перший енергоблок Хмельницької АЕС 25 січня о 04:22 було відключено від мережі за фактом спрацьовування диференціального захисту блочного трансформатора (включено до мережі — 26 січня о 06:27).

Енергоблок №4 Запорізької АЕС відключено від енергосистеми 25 січня о 12:00 для усунення газової нещільності системи охолодження турбогенератора. Очікувана тривалість робіт – до 07:00 27 січня.

Крім того, на енергоблоці №4 Рівненської АЕС триває 67-та доба середнього планового ремонту, який розрахований на 74 доби.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Міненерго планує запустити усі 15 блоків АЕС до кінця тижня, незважаючи на аварійні відключення.

Водночас, 26 січня, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що запаси вугілля в Україні зросли вже до понад 800 тис тонн. З початку року державні шахти видобули на 17% вугілля більше ніж за аналогічний період минулого року, уточнив прем’єр.

Юрій Ніколов, журналіст, редактор програми “Наші Гроші”, виступив в ефірі “Першого Ділового” телеканалу. Він вважає, що Україні не вистачить ресурсів до закінчення опалювального сезону.

«Те, що зараз сказали, що станом на сьогодні вугілля більше, ніж на цю ж дату минулого року, це не про що. Там, по-перше, різниця копійчана абсолютно, а по-друге, у нас в Україні баланс усіх видів палива, з яких ми виробляємо електроенергію, він набагато гірший, ніж минулого року. І багато в чому через повний провал по газовій складовій, і через бездарну політику з вугілля. Вона така сама, як і минулого року. Тому зараз немає жодних мотивів сказати, щоби видихнути з полегшенням, що ми доживемо до весни, дуже добре, але їх абсолютно немає».

Експерт додав, що банально у нас не вистачає ні газу, ні вугілля, щоб дійти до кінця весни. У цей же час Ніколов, як і багато журналістів-розслідувачів, вважає, що якщо справжня весна прийде вже у лютому, тоді батареї можна буде відключити набагато раніше, і набагато менше палива йтиме на опалення, тоді зиму ми пройдемо, «якось дошкуляємо».

«Якщо ж зима буде звичайнісінькою, коли вона закінчується ближче до квітня, коли необхідно використовувати паливо більше, то, на жаль, у нас уже не вистачає ні вугілля, ні газу».

Тим часом Денис Шмигаль заявив, що українці нарощують споживання електроенергії. Здебільшого через те, що в Україні починає відновлюватись бізнес.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ