«Україна — єдина країна в світі, де енергокомплекс побудований на гроші самих споживачів» — експерт

Поділитися:

В НКРЕКП повідомили, що в Україні мають намір вирівняти тарифи на електроенергію для промисловості і населення.

У відомстві розповіли, що на даний момент обговорюють всі сценарії підвищення тарифів. Також там додали, що регулятор підтримує приведення тарифів до економічно обґрунтованого рівня для всіх споживачів поряд з наданням адресної допомоги споживачам, які в цьому потребують.

На цьому тлі загострилося питання тарифів для населення. ПСО (фіксовані ціни) на електроенергію для населення повинні були скасувати ще з 1 липня. І фактично перевести людей на ринкові ціни. Але в останній момент Кабмін відклав непопулярне рішення до 1 серпня. І це при тому, що вже на той момент в уряді розглядали кілька сценаріїв підвищення цінників для населення.

Подробиці теми розповів економість Олексій Кущ в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Ця модель є елементом торгів між двома фінансово-промисловими групами. Тобто за великим рахунком хочуть запустити систему, коли у нас є ринок, а є ще квазіринок. Умовно кажучи, хочуть дати «Енергоатому» можливість продавати через прямі аукціони електроенергію прямим покупцям, тобто великим промисловим корпораціям, які будуть таким чином мінімізувати свої витрати на електроенергію. Зробити це якраз хочуть за рахунок населення. В цьому і полягає такий своєрідний антисоціальний маневр на енергоринку», — розповів експерт.

За словами експерта, якщо населення переведуть на ринкові ціни, то вартість електроенергії для людей стане вищою, аніж для промисловості.

«Хочуть населення перевести на ринковий тариф. Припустимо, в годину підвищення тарифів на електроенергію планується до 3,5 гривень. Відповідно якщо це станеться, то ціна на електроенергію для населення стане навіть вищою, ніж іноді для промисловості», — додав експерт.

Нагадаємо, керівник НКРЕКП заявив, що вирівнювання тарифів на електрику є неминучим. На його думку, промисловість та населення повинні платити за електрику одну ціну.

Крім того, тало відомо, коли повернуть пільговий тариф на електроенергію. Днями Кабінет міністрів України остаточно схвалив диференціацію цін для різних категорій споживачів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу