Україна відмовляється від використання небезпечного азбесту

Поділитися:

Небезпечний для здоров’я мінерал, заборонений у сімдесяти країнах світу. Україна хоче відмовитися від його використання у будівництві, повідомляє «Перший Діловий» телеканал.

Це передбачається законопроектом щодо системи громадського здоров’я, який буде винесений на розгляд парламентського комітету зі здоров’я нації та медичної допомоги.

Цей документ Верховна Рада ухвалила у першому читанні ще у лютому, але на розгляд парламенту він не виносився довгий час. Їм забороняється використовувати азбест і азбестовмісні матеріали на будівництві та будь-яких технологічних процесах.

В Україні азбест не видобувають. Щорічно його імпортують із Казахстану та Росії. За угодою про асоціацію з ЄС Україна має заборонити використання азбесту у виробництві у рамках адаптації українського законодавства у жовтні цього року.

Парламентарі кажуть, що ухвалення закону може бути відстроченим, хоча для виробників азбесту в документі вже визначено перехідний період. До того ж, після його ухвалення заборона використання мінералу почне діяти лише через півроку.

У кулуарах парламенту кажуть, що чиновники з Казахстану переконують нашу владу відмовитися від заборони використання азбесту у виробництві будівельних матеріалів. Це питання обговорювалося у червні на засіданні міждержавної українсько-казахстанської комісії з економічного співробітництва. Адже Казахстан постачає понад 30% всього азбесту, який купує Україна.

Зазначимо, що у 2017 році Міністерство охорони здоров’я видало наказ, яким заборонялося виробництво та використання азбесту. Втім, тоді наказ не набув чинності та був скасований Мін’юстом. Після цього відбулася серія судових процесів за участю МОЗ, екологічних громадських організацій та Мін’юсту.

Нагадаємо, нещодавно ми писали про штрафи за продаж ліків неповнолітнім особам. У Комітеті Верховної Ради зі здоров’я нації пояснили, що мотивацією до ухвалення цього закону є те, що передозування медичними препаратами є одним із найпоширеніших способів суїциду серед дітей.

Також ми повідомляли про плани уряду заборонити трансжири чи будь-які інші шкідливі речовини, які виходять за межі стандартів, в Україні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу