«Україна не реалізує власні обіцянки, дані як Євросоюзу, так і власним громадянам», — експерт

Поділитися:

Президент Естонії Керсті Кальюлайд у своєму інтерв’ю одному з українських видань зробила заяву, яке стало причиною численних суперечок, у відповідь висловлювань чиновників. Йдеться про те, що Україна, на думку президента Естонії, не готова вступити в Євросоюз не тільки зараз, але і в найближчі два десятки років. Для цього доведеться дуже багато працювати. У заяві говорилося не тільки про нашу країну, а й про Грузію і Молдові, які також претендують на швидке отримання членства в ЄС.

Найголовніше, що озвучила Керсті Кальюлайд, полягає в тому, що всі три країни не відповідають вимогам ЄС. І це означає, що потрібно йти вперед, виконуючи необхідні завдання.

Тим часом Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України, різко відреагував на цю заяву.

«Трохи більше ніж 20 років тому західні країни таким же менторським тоном говорили естонцям, литовцям, латишам, що треба 20-30 років в ЄС і НАТО дозріти. Тому, безумовно, мені було дивно чути ці слова від президента Естонії. Я з нею розмовляв на саміті «Кримської платформи» і вона була оптимістичною. Я не знаю, що на неї вплинуло на інтерв’ю, але ці заяви не відповідають дружньому характеру наших відносин», — сказав він.

Доктор економічних наук Іван Длигач уточнив, що важливо для нашої країни:

«Україна зробила свій вибір, він відображений в Конституції, це важливо для нас. Рух у бік членства в ЄС — важливо для країни. Стратегічно це дуже тривалий процес. Європейські країни дуже обережні в своїх коментарях. Тут і військова агресія, і внутрішні проблеми в Україні. Одна з них, і це говорить і президент Естонії, — відсутність верховенства права в нашій країні».

Євген Дубогриз, фінансовий аналітик, говорить про ситуацію так:

«Важливо зрозуміти, чи є проблема, про яку сказала президент Естонії. З того, що мені відомо, проблема є. У нас постійно змінюються правила гри в бізнес-суспільстві. Це відлякує інвесторів, що зрозуміло. У цьому контексті цю заяву потрібно сприймати не як «наїзд» на Україну, а як керівництво до дії. Як то, над чим потрібно працювати. Такі сигнали не можна сприймати як образу, їх треба сприймати з точки зору України».

Обидва експерти говорять в один голос: в нашій країні багато розмов, багато точкових розмов — наприклад, про інвестнянь, про пільги айтішникам тощо, але набагато важливіше, щоб були створені умови для всіх. Правила гри в бізнесі повинні бути прозорими й зрозумілими для всіх.

«Важливо зрозуміти, чим будуть загрожувати подані проти країни позови самій країні, її іміджу. Україна не йде шляхом інноваційного розвитку, не приваблює інвестицій, таланти з усього світу — в таких умовах зростання економіки неможливий. Так, туристи з арабських країн приїхали. Але вони поїдуть. А ось чи залишаться тут арабські інвестори – питання. А дешевизна української робочої сили сильно перебільшена», — каже Іван Длигач.

Також експерт каже і про те, що всі ті галузі, які на сьогодні допомагають Україні протриматися на плаву, скоро перестануть бути конкурентними у світі. Це і про сільське господарство, і про металургію, і про ВДЕ.

Більше про те, що ж насправді потрібно Україні для вступу в ЄС, що відбувається сьогодні і які перспективи у нашої країни в цілому, експерти розповіли в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Раніше повідомлялося, що Україна буде обмінюватися податковою інформацією з США.

Також ми писали й про те, що в Україні складено рейтинг кращих міст для бізнесу.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ