«У світі йде полювання на трудові ресурси» – експерт

Поділитися:

Міністр сільського господарства Польщі Ян Кшиштоф Ардановскі повідомив, що в країні не вистачає сезонних робітників – зокрема на полях і фермах. Тому Польща ввела послаблення в карантині для іноземців – тепер вони можуть не перебуває в обсервації на самоізоляції по приїзду, а відразу приступити до роботи.

Раніше, в МЗС України повідомили, що до них звернулися ряд європейських країн з проханням допомогти організувати переліт українців для сезонних працівників. Тільки Фінляндія офіційно готова прийняти 15 тисяч українців і забезпечити роботою.

Експерт Інституту суспільних досліджень Павло Вернівский розповів про те, що в світі йде полювання за трудовими ресурсами. При цьому це полювання йде за якісні, високоосвічені трудові ресурси, що без зайвого перебільшення створюють економіки розвинених країн.

«Щоб не бути голослівним, давайте візьмемо США – найрозвинутішу технологічну країну в світі, яка може дозволити собі проводити селективну імміграційну політику, залучаючи кращі уми з усього світу», – каже Вернівский.

І наводить статистику: Частка всіх емігрантів в США не перевищує 13%. У той же час вони створюють близько 25% нових компаній в США. У деяких штатах частка нових компаній заснованих емігрантами становить 40%.

Емігранти заснували більше половини (44 з 87) компаній- єдинорогів (з капіталізацією вище 1 млрд дол). У 62 з 87 емігранти є членами управлінської команди.
Близько 17% робочих місць в США займають емігранти. При цьому в сфері STEM (Наука, Технології, Інженерія, Математика) емігрантами є 40% працівників зі ступенем магістра і 55% з докторським ступенем!

60% з 25 провідних технологічних компаній США були засновані емігрантами або їхніми дітьми. Стів Джобс – Сирія, Сергій Брін – Росія, Ларрі Еллісон – Росія, Джеф Безос – Куба, Ілон Маск – Південна Африка, Костянтин Геріке, ЛінкедІн, – Німеччина, Ян Кум, WhatsApp- Україна.
Роль кваліфікованих емігрантів в економіці США настільки велика, що найбільші компанії за 2006-2008 витратили майже 400 млн дол на лобіювання міграційних законів.

Поки ж українські заробітчани в основній масі чекають скасування карантину.

«Якщо говорити про українських заробітчан, то із закінченням карантину, думаю, багато хто з них повернутися на свої робочі місця в ближньому зарубіжжі. Не секрет, що в Європі йде масова тенденція до старіння. Про це вже заявляють в Німеччині, Франції, Італії. Там йде нестача робочої сили, і з кожним роком ця ситуація буде ускладнюватися. Українські заробітчани – це близькі з культури і ментально європейцям люди, тому у них буде деяка перевага перед вихідцями з Африки чи Азії », – розповів Вернівский.

За його словами, та ж Польща, економіка якої продовжує розвиватися, потребує зараз наших заробітчан більше, ніж Україна. Тому що, якщо в великих українських містах ще можна знайти роботу, то в провінції або селах її немає.

«Світ поступово змінюється, йдуть тенденції до ізоляції і віддаленої роботи. Будуть розгорятися торгові війни, перш за все між США і Китаєм. Так що країни, які змогли створити певні умови і готові вступити в сутичку, вимагатимуть робочих рук. Такі країни будуть трансформувати економіку. Для економіки України це не вигідно, але тут є соціальний аспект. Наприклад, за деякими підрахунками, зараз в Польщі працює від 2 до 3 мільйонів заробітчан. Якби всі ці люди були в Україні без роботи – був би великий соціальний вибух », – каже Вернівскій.
Разом з тим, створення робочих місць, за словами експерта – процес макроекономічний.
«Наприклад, візьмемо компанію «Боїнг»- у неї від 30 до 50 тисячі постачальників, є ще логістика, фінансові організації, які її обслуговують. Тобто, навколо однієї компанії створено безліч робочих місць. І кожна країна буде прораховувати такі показники, оскільки один заробітчанин – створює споживання – витрачає гроші на їжу, одяг, необхідні товари, розваги, за нього платять податки. Тобто йде непрямий вплив на економіку країни. Так що ці показники зараз прораховуються », – стверджує Вернівскій.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу