У Раді посилять відповідальність за доведення будинків до аварійного стану

Поділитися:

Верховна Рада зареєструвала новий законопроект, згідно з яким в Україні планується посилити покарання за доведення багатоквартирних будинків до аварійного стану.

Відомо, що є часті випадки, коли об’єкти, які можуть і повинні служити громадянам і державі, свідомо і навмисне доводять до руйнування для отримання матеріальної вигоди від їх продажу за безцінь.

“Крім фінансових збитків, яких зазнає людина і держава від таких дій, руйнування будівель та споруд загрожує безпосередньо життю і здоров’ю людини”, – каже голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики.

Так, депутати пропонують ввести ряд покарань для тих, хто навмисне доводить будинку до аварійного стану:

  • за умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах – штраф від 1000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 120 до 240 годин, або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк;
  • за умисне доведення багатоквартирного будинку або іншого будівельного споруди зі спільною формою власності до стану руйнації з корисливих мотивів або в інтересах третіх осіб, вчинення фіз- або юрособою дії або бездіяльності, які призвели або можуть призвести до руйнування – штраф від 1 500 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років;
  • дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою – обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої;
  • дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені шляхом підпалу, вибуху або іншим загальнонебезпечним способом, або такі, що заподіяли майнову шкоду в особливо великих розмірах, або якщо вони спричинили загибель людей або інші тяжкі наслідки – позбавлення волі на строк від 8 до 15 років.

Нагадаємо, що Європейська бізнес асоціація (ЄБА) заявила, що її хвилює ситуація з приводу законопроекту про внутрішній водний транспорт. Йдеться про проект закону, який Верховна Рада планує розглянути 4 вересня під другому читанні.

Раніше повідомлялося, що 27 липня Верховна Рада зареєструвала законопроект №3564 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення оприлюднення інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань (ГО). Ініціатор законопроекту – народний депутат від «Слуги народу» Олександр Дубинський.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу