У Польщі проходять мітинги проти скасування абортів

Поділитися:

Конституційний суд Республіки Польща у четвер, 28 січня, оприлюднив на своєму офіційному порталі рішення щодо повного скасування дозволу на аборти для жінок. З цього ж дня й до сьогоднішньої дати, 30 січня, у країні не вщухають масові демонстрації проти цього рішення. Про це повідомляють польські ЗМІ.

Взагалі Конституційний суд Польщі визнав позбавлення свого плоду жінками таким, що не відповідає Конституції, ще у жовтні 2020 року. До цього діяв дозвіл перервати вагітність у разі, якщо лікарі виявлять у плода невиліковну хворобу, що загрожує життю майбутньої дитини, або якийсь важкий дефект на кшталт синдрома Дауна. Але у жовтні минулого року КС визнав цей дозвіл неконституційним. Заборона на аборти не діяла до офіційного опублікування рішення КС. Але 28 січня його опублікували.

За час, який минув з жовтня 2020 року, польські політики намагалися порозумітися з жіноцтвом та активістами, які виступають за дозвіл абортів. Наприклад, президент Анджей Дуда вніс пропозицію дозволити видалення плоду у разі, якщо хвороба вочевидь загрожує його життю. Але це не влаштувало активістів. Адже, на їхню думку, все одно залишилася б заборона на аборт плода, який би після народження перетворився на дитину з синдромом Дауна.

Результатом незговірливості політиків та суспільства стала повна заборона абортів. Мітинги тривають по всій Польщі. Правоохоронці затримували демонстрантів, але одразу ж відпускали їх. У четвер, 28 січня, прихильники абортів провели акцію «Блокування Варшави».

Зараз польська влада вирішує, яким чином можна зняти градус протистояння. Прихильник заборони абортів, депутат Сейму Бартоломей Врублевський пропонує відкрити у пологових будинках палати для жінок з тяжко хворими дітьми, яких щойно народили. А польська громадськість, особливо правознавці вимагають від Сейму ухвалити зміни до законів, які б повернули жінкам право позбавлятися від плоду. Протистояння триває.

Нагадаємо, у листопаді минулого року у Польщі уряд збирався запровадити жорсткіші правила відносно можливості зробити аборт. По всій країні пройшли масові протести невдоволених громадян, які не хочуть погоджуватися з новими правилами.

Також раніше ми повідомляли про те, що станом на 4 листопада 2020 року в Україні від коронавірусу померло понад 200 лікарів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу