У НКРЕКП нагадали про компенсацію за відсутність електрики

Поділитися:

Нацкомісія у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) зазначила, що згідно з українським законодавством, споживачі електроенергії, у яких було виявлено та зафіксовано порушення та недотримання обленерго гарантованих стандартів якості щодо забезпечення електрикою, мають право отримати компенсацію.

НКРЕКП нагадали, що всі планові перевірки та перерви в електропостачанні мають бути оприлюднені за певний період (за 5 днів до початку) ОСР (Оператор системи розподілу) шляхом надання планових документів органам місцевого самоврядування.

Зокрема, з 1 січня 2022 року, якщо перерва в електропостачанні через аварійність триватиме більш ніж 22 години, споживач зобов’язаний отримати 300 гривень компенсації.
У той же час, нагадаємо, що планові перерви електропостачання повинні тривати до 12 годин максимум у період весна-осінь (включно) та менше шести годин у зимовий період.

Однак при значних планових роботах тривалість відсутності електропостачання може бути встановленою до 24 годин у період весна-осінь (включно) та до восьми годин у зимовий період.

Якщо ж буде зафіксовано порушення щодо тривалості планової перерви електропостачання, споживачеві відшкодовуються 200 гривень, причому він не зобов’язаний подавати документи чи докази до ОСР. Компенсація нараховується автоматично. Потім протягом 45 робочих днів оператор повинен врахувати суму зазначеної компенсації у рахунку за надані послуги з електропостачальником, а останній у свою чергу зобов’язаний вказати її в кінцевому рахунку споживача за електричну енергію у строк не більше ніж 30 днів з дня отримання від ОСР повідомлення про виплату такої компенсації.

Якщо споживач не отримує компенсації у відповідний термін, її розмір зросте вдвічі.

Щодо частоти перерв, то й у цьому випадку споживачі мають право отримати компенсацію, якщо кількість перерв перевищила 1 годину за останні 12 календарних місяців (з вини електропостачальника): не більше шести перерв для міст та СМТ (селище міського типу); не більше восьми перерв для сільської місцевості. Окремо планові: не більше ніж 11 перерв.

Розмір відшкодування для побутового споживача у цьому випадку становитиме 200 гривень, для непобутового споживача – 600 гривень, а також по 50 гривень за кожну наступну перерву після зазначених допустимих.

Раніше ми писали, за яких умов можуть бути віялові відключення.

Також ми повідомляли, що В Україні встановлено нові тарифи на електроенергію.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу