«У нас один робочий індустріальний парк — «Біла Церква», — експерт

Поділитися:

У 2021 році виповнилося 9 років c того моменту, як у Верховній Раді України був прийнятий закон закону «Про індустріальні парки». А якщо подивитися ширше, то у світі такі парки стали з’являтися ще сто років тому. Першими в цьому питанні були США і Великобританія. Також індустріальні парки вже багато разів доводили свою ефективність і в інших країнах світу.

В Україні у зв’язку з прийняттям закону було дуже багато очікувань. Зокрема, численні експерти пророкували індустріальним паркам швидке зростання, а українській економіці — численні вигоди від їх появи. Тим часом за минулі дев’ять років в цій сфері нічого особливого не сталося. Іншими словами, індустріальні парки так і не стали драйвером розвитку економіки нашої країни.

Серед яскравих прикладів можна назвати індустріальний парк «Біла Церква». Його створили три роки тому, за цей час керуюча компанія «Індастріал Парк Менеджмент» почала освоювати ділянки землі, виділені під ІП: до двох ділянок площею 11 і 24 гектари відповідно підвели інженерні комунікації (водопровідні та газові мережі, електрика). Також були побудовані внутрішні автомобільні дороги, виробничі та складські будівлі. На середину 2021 року в ІП «Біла Церква» працюють всього лише 3 підприємства. Ще три заводи знаходяться на стадії будівництва.

Володимир Панченко, доктор економічних наук, директор аналітичного центру Федерації роботодавців України, говорить про ситуацію так:

«У нас один робочий ІП — «Біла Церква». Він побудований на гроші одного бізнесмена, який вірить в це і хоче показати і довести, що ІП — це вигідно. На сьогодні вся ця система працює дуже мляво. Скажу так: це як на «Запорожці» написали «Мерседес» і чекають, що він повезе на іншій швидкості і з комфортом».

Також експерт каже, що принципи закладені правильно. 10 років все відпрацьовувалося. І тільки зараз, після десяти років, з’явилося розуміння того, як же все це повинно працювати.

Дмитро Киселевський, народний депутат України, говорить про створення в країні реальних ІП так:

«Давайте почнемо з того, що індустріальні парки в українському політикумі просуваються. Але при цьому, IП існують на папері, а ось за фактом їх мало. При цьому ключова різниця України з сусідніми країнами, де все це працює, це стимул. Там ІП працюють, мають податкові та інші пільги, форми державного стимулювання. Все це робить цікавим для інвестора розміщення площ в індустріальних парках. А у нас це юридична оболонка. У нашому реєстрі їх аж 51, але це не працює».

Разюче відрізняється ситуація в Польщі, Туреччини, Угорщини. Але там в цьому зацікавлена ​​держава.

Не потрібно забувати, що у нас традиційно багато індустріальної території. І це не завжди 100 га. А найчастіше це можливість ревіталізації старих індустріальних зон.

Більше цікавого про індустріальні парки, про те, наскільки прогресивним буде процес їх будівництва, і що спільного в ІП з вільною економічною зоною експерти розповіли в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Раніше повідомлялося, що на Івано-Франківщині зареєстрували індустріальний парк.

Також ми писали й про те, що в Житомирі з’явиться індустріальний парк.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ