У Мінцифри назвали найбільш корупційний напрямок

Поділитися:

У Міністерстві цифрової політики заявляють, що чинний реєстр соціальних виплат – один з найбільш корупційних напрямків в Україні.

Як розповів очільник відомства Михайло Федоров, поки реєстри різної соціальної допомоги є децентралізованими – є і поле для діяльності аферистів. Як приклад, він навів ситуацію отримання допомоги при народженні дитини. Мовляв, її можна одержати в кількох регіонах країни. Ще однією шахрайською схемою є отримання пенсії померлої людини. За словами міністра, таких кейсів можуть бути тисячі.

Він повідомив, що Мінфін у 2016 році, провівши верифікацію соцвиплат – оцінив «переплати» у 50-60 мільярдів гривень.

Також він розповів, що відомство почало вивчати ситуацію зі створення єдиного реєстру та зупинило E-social – “корупційний проект, що реалізувався за грантові гроші”. Посадовець уточнив, що проект два роки був у глухому куті, тому було запущено новий, експериментальний. Однак, за його словами, до них навіть зверталися “люди з пропозиціями вирішення питання різними способами”. Також він стверджує, що деякі громадські організації навіть подавали на них до суду. Суд зобов’язав НАБУ завести кримінальну справу разом із вилученням постанови про здійснення експерименту за реєстром, попри те, що поява єдиного реєстру соціальних виплат є частиною антикорупційної стратегії Нацагентства з питань запобігання корупції.

Раніше ми повідомляли, що Міністерство соціальної політики ініціює створення єдиної інформаційно-аналітичної системи соціальної сфери, де будуть зібрані всі соціальні групи у єдиному соціальному реєстрі. Очікується, що це допоможе уникнути нарахування неправомірних виплат, значно спростить для громадян отримання соціальної підтримки, а для держави — адміністрування.

Нагадаємо, Міністерство соціальної політики збирається монетизувати пільги на проїзд. На цей час відомство вже розробило відповідний законопроект.

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ