«У Чорнобильській зоні можуть працювати або смертники, або космонавти в скафандрах», — експерт

Поділитися:

22 грудня відбулося відкриття першого пускового комплексу Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, розташованого в Чорнобильській зоні відчуження.

Як повідомляє Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом», церемонія пройшла за участю керівництва НАЕК, представників Holtec International (США) і інших компаній, які брали участь в реалізації проекту.

Через епідемію Covid-19 заходи з нагоди завершення будівництва обмежили ознайомчою екскурсією на майданчик сховища для ЗМІ.

«В ході візиту на ЦСВЯП журналісти переконалися в повній готовності об’єкта до прийняття на зберігання відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС», — наголошується в повідомленні.

Зараз на ЦСВЯП завершено спорудження всіх будівельних конструкцій та інфраструктури з прийому та зберігання відпрацьованого ядерного палива, а також сама майданчик, на якій будуть розташовані контейнери з відпрацьованим паливом. Почалися пусконалагодження та випробування поставленого Holtec обладнання.

Експлуатація першого пускового комплексу стартує в травні 2021 року — після завершення будівництва 43-кілометрової залізничної лінії до сховища, яка з’єднає його з залізничною мережею України. Ще 14 пускових комплексів ЦСВЯП планується добудувати до 2040 року — паралельно з заповненням майданчика сховища контейнерами з відпрацьованим паливом.

Протягом наступних 100 років на ЦСВЯП буде зберігатися ВЯП з трьох українських атомних електростанцій — Рівненської, Хмельницької та Південно-Української. Запорізька АЕС має власне сховище.

Олександр Бондаренко, активіст, правозахисник, говорить про ситуацію так:

«Людей просто заманювали туди працювати, це ж очевидно».

За словами експерта, нікому не розповіли про те, які умови роботи, який рівень радіації. І це робота в найбільш «брудній» зоні, яка дуже відрізняється від тих, куди нині возять туристів. Можливо, допомогли б скафандри на кшталт тих, в яких відправляються в космос космонавти.

На даному етапі, вважає Олександр Бондаренко, ситуація дуже складна. Людей набирають з глибинок самих різних регіонів, користуючись тим, що роботи немає, а тут ще й пандемія додала…

Раніше повідомлялося про випробування нового сховища ядерних відходів.

Також ми писали й про те, що китайці привозитимуть європейські ядерні відходи в Одесу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу