«Трудове право не залишилося осторонь від глобальної діджіталізаціі», – експерт

Поділитися:

10 червня 2021 набули чинності зміни до законодавства, які дозволяють вести облік трудової діяльності громадян в електронній формі. Електронні трудові книжки спростять процедуру призначення і перерахунку пенсій, відзначають в Мінсоцполітики.

Як уточнюють в Пенсійному фонді, інформація про стаж і трудової діяльності дозволить відомству автоматично призначати пенсії без звернення громадян — з дня, наступного за днем ​​досягнення пенсійного віку.

«Починаючи з 2004 року призначення пенсійних виплат відбувалося виходячи з даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, — нагадують в міністерстві. — Згідно з новим законом, протягом наступних п’яти років для призначення пенсій враховуватиметься як паперова, так і електронна форма трудової книжки».

Це означає, що дані по стажу після 2004 року вже повинні бути конвертовані в електронну форму. Більш ранню інформацію можна внести в електронний реєстр самостійно або за допомогою роботодавця, додають в Мінсоцполітики.

У міністерстві уточнюють, що електронна трудова книжка дозволить громадянам і в деяких випадках роботодавцям отримати необхідну інформацію про трудовий стаж на порталі Пенсійного фонду України.

«Введення електронних трудових книжок допоможе усунути такі ризики, як втрата трудової книжки, пошкодження, помилки та внесення недостовірних відомостей, — йдеться в релізі Мінсоцполітики. — Також це спрощує доступ до інформації про трудовий або страховий стаж».

Інна Кострицька, старший юрист юридичної фірми INTEGRITES, говорить про це так:

«Перехід на е-трудові книжки — це загалом очікуваний і логічний крок. Ми спостерігаємо за процесом діджиталізаціі років 10, в останні роки — особливо. В рамках трудових відносин це справжня революція, оскільки цей сегмент в Україні досить консервативний».

Перехід на е-трудові — це в першу чергу економія часу, грошей і сил. Вся паперова робота буде усунена. Також важливо, що паперові трудові можуть постраждати від вологи та інших ситуацій.

Не можна не сказати, що це і спрощення доступу до інформації. Роботодавець швидко і чітко отримує всю інформацію.

«Перехідний період триватиме 5 років. За цей час всі дані будуть занесені в електронний реєстр», — говорить експерт.

При цьому додає, що є побоювання — як саме буде працювати цей реєстр? Як перенесуться дані? Роботодавцям не варто поспішати, повинен бути складений порядок дій, це зробить Пенсійний фонд України.

На що потрібно звертати увагу, що зміниться з набуттям чинності закону про перехід на е-трудові та чого о майбутнім пенсіонерам Інна Кострицкая розповіла в ефірі «Першого Ділового».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу