«Труднощі торгівлі Казахстану та України в тому, що у нас немає спільного кордону» – експерт

Поділитися:

Україна значно скоротила торгівлю з Казахстаном, у тому числі й у енергетичній сфері.

Товарообіг України та Казахстану після 2013 року став значно скорочуватися, і зараз він досить низький. Нещодавно вугілля купували саме в Казахстані, але продукцію перестали пускати в країну.

«Раніше ми купували вугілля в Казахстані, а Росія останніми місяцями його не пускає: прискіпуються, що неправильно оформлені документи. Контракти є, казахи згодні продавати, але все упирається в російську сторону», – зазначають експерти

Раніше посол Казахстану Дархан Калєтаєв заявляв, що сукупний товарообіг двох країн зріс майже на 58%. Для України Казахстан все ще є важливим напрямком, оскільки згідно з інформацією Держстату, обсяг експорту з України до Казахстану за 10 місяців 2021 року зріс на 30%, склавши $353 млн. Щоправда, це значною мірою належати до енергетичної складової: вугілля, реакторів та ін. і т.д.

Подробиці теми розповів політолог Талгат Калієв в ефірі телеканалу “Перший Діловий“.

«Наразі Казахстан співпрацює та взаємодіє з Україною за різними напрямками. І з моменту погіршення відносин України та Росії у напрямку Казахстану не було жодних погіршень. Єдина проблема може бути у питаннях логістичного характеру, оскільки Казахстан і Україна не мають спільних маршрутів. А відповідно всі маршрути повинні проходити через Україну. Загалом ми завжди відокремлюємо економіку від політики. Але тут варто зауважити, що й у ракурсі з Україною Казахстан пов’язують досить теплі стосунки», — сказав він.

Також експерт прокоментував постачання дизельного палива та подальші ціни на ресурс у рамках співпраці держав. За підсумками 2021 року постачання охопило близько 66% імпорту.

«Зважаючи на те, що на цю мить ми вже не можемо покрити свої власні потреби щодо зрідженого газу, то у нас звичайно ж точно скорочуватиметься експорт у треті країни. У тому числі й до України. Але це пов’язано більше не з політичними моментами, а з нашими потребами. Але тепер з’явилися плани щодо будівництва нового газопереробного заводу, коли він з’явиться, то думаю, що обсяг збільшуватиметься. Але поки що з огляду на те, що у нас прийнято рішення про заморожування цін на скраплений газ. А він за ціною набагато нижчою, ніж у Росії, то це, звичайно, теж впливає на експорт країни», — зазначив він.

Нагадаємо, що в Казахстані запускають проект з пошуку зниклих у дні масових протестів у країні «Зникла людина».

Про це повідомила казахська IT-компанія BTS Digital. В цей час влада Казахстану ще не озвучила точних даних про загиблих і зниклих безвісти в січні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу