Суд підтвердив, що платник податків не зобов’язаний перевіряти своїх контрагентів

Поділитися:

Чинне законодавство не зобов’язує платника податків перевіряти безпосередніх контрагентів або третіх осіб у відносинах з контрагентами на предмет виконання ними вимог податкового законодавства. Відповідне положення міститься в постанові КАС ВС від 25 лютого 2021 у справі № 640/3515/19.

Відомо, що позивач просив скасувати повідомлення-рішення податківців, зазначивши, що може підтвердити реальність операцій первинними документами, а діяльність контрагента вже перевірялася в ході кримінального провадження в 2017 році.

При цьому ВС зазначив, що відповідно до обставин справи, висновки контролюючого органу про фіктивність зазначеної господарської операції між позивачем та контрагентом ТОВ “Іліар-Д” побудовані на доказах про відсутність у контрагента необхідних умов для здійснення відповідної господарської, економічної діяльності.

Слід зазначити, що законодавство не ставить умовою виникнення податкових зобов’язань платника в залежності від стану податкового обліку його контрагентів, фактичного знаходження їх за місцем реєстрації і наявності або відсутності основних фондів або спеціальних дозволів у останніх.

Тому, позивач не може нести відповідальність за невиконання його контрагентом своїх зобов’язань, адже поняття “добросовісний платник”, яке вживається в сфері податкових правовідносин, не передбачає виникнення у платника додаткового обов’язку по контролю за дотриманням його постачальником правил оподаткування.

Таким чином, чинне законодавство не зобов’язує платника податків перевіряти безпосередніх контрагентів або третіх осіб у відносинах з контрагентами на предмет виконання ними вимог податкового законодавства.

Нагадаємо, що українські фізособи-підприємці зможуть через онлайн-додаток «Дія» платити податки, в разі прийняття відповідного проекту закону.

Раніше повідомлялося, що влада вже напрацювала два законопроекти про запуск роботи суду присяжних в Україні. Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час виступу на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя».

Читайте також
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу
28 Лютого 2022 року - 9:44
Україна вже знищила 29 літаків РФ